ΓΔ, ΔΤΡ, ΕΤΕ, EUROBANK, FTSED, FTSEM: Επίκειται διόρθωση;

Υψηλότερο κλείσιμο στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και με την πρώτη ματιά ο ΓΔ έχει στην πολύ βραχυπρόθεσμη εικόνα σχηματισμό που είναι έτοιμος να ενεργοποιηθεί και να δώσει ώθηση για λίγο υψηλότερα. Εκεί θα επαναξιολογηθεί και η διαφαινόμενη απόκλιση που επεσήμανε ο φίλος Διόφαντος εδώ. Εξυπακούεται ότι ενδεχόμενη αδυναμία των τιμών να ενεργοποιήσουν τον σχηματισμό θα αυξήσει τις πιθανότητες να έχει δίκιο και να μην βγει σωστή η δική μου επιφύλαξη. Μελετώντας άλλωστε προηγούμενες αντίστοιχες αρνητικές αποκλίσεις από πολύ υπεραγορασμένα επίπεδα τιμών τα τελευταία 4 έτη διαπιστώνεται ότι σε δυο περιπτώσεις είχαν δικαιωθεί ως πρόγνωση διόρθωσης λιγότερο ή περισσότερο σημαντικής όπως βλέπουμε στο διάγραμμα που ακολουθεί.

Κατά τα λοιπά στην μεγαλύτερη εικόνα δεν φαίνεται ακόμα το παραμικρό σύννεφο αφού οι ενδείξεις ότι η μεσοπρόθεσμη τάση έχει γίνει πια ανοδική δικαιώνονται κάθε εβδομάδα ως τώρα. Στον RSI δεν έχουμε ακόμα είσοδο στην υπεραγορασμένη περιοχή από την οποία είχαμε δει να ξεκινάνε όλες οι σοβαρές διορθώσεις του δείκτη την τελευταία 8ετία με μια μόνο εξαίρεση.

Εικόνα απόκλισης παρατηρείται και στον ΔΤΡ που πλέον έχει σημαντική επιρροή στο κλίμα της αγοράς. Ακόμα περισσότερη σημασία νομίζω πως έχει η μακρά παραμονή του RSI στην υπεραγορασμένη ζώνη τιμών.

Ακόμα πάντως και να δούμε τελικά διόρθωση η ημερήσια τάση δεν πρόκειται να δώσει ενδείξεις αλλαγής μια και οι οριζόντιες τουλάχιστον στηρίξεις βρίσκονται αρκετά χαμηλότερα. Το τελευταίο κερί της εβδομάδας πάντως έκανε χαμηλότερα χαμηλά (και χαμηλότερο κλείσιμο) από τα δυο προηγούμενα κι έτσι αν έχουμε στις δυο επόμενες συνεδριάσεις υψηλότερα χαμηλά από την Παρασκευή θα έχουμε το σχηματισμό ενός ακόμα τοπικού χαμηλού που θα ανεβάσει από την Τετάρτη το επίπεδο αλλαγής της ημερήσιας τάσης στις 455,57 μονάδες.

Στη μεγαλύτερη εικόνα ισχύει ότι και στον ΓΔ με μόνη διαφορά ότι τα επίπεδα διόρθωσης της πτώσης βρίσκονται δυο σκαλοπάτια χαμηλότερα ακόμα. Η συγκράτηση των τιμών στην παράλληλη της R μάλιστα παρά τα αλλεπάλληλα νέα ιστορικά χαμηλά με κάνει και κρυφοκοιτώ την άνω μεριά του καναλιού που έχει δημιουργηθεί σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα βέβαια αφού ακόαμα δεν φθάσαμε ούτε στα μισά της διαδρομής παρά την ξέφρενη άνοδο των 6 τελευταίων εβδομάδων.

Τις δύο από τις μετοχές του δείκτη τις είδαμε στην ανάρτηση της 17/12. Ακολουθεί μια ματιά στα εβδομαδιαία των άλλων δύο με βασική παρατήρηση ότι πέτυχαν αυτή την εβδομάδα τους μέγιστους στόχους των βασικών σχηματισμών τους ανοδικής αντιστροφής (Δ.Π) και για την ώρα σταμάτησαν εκεί.

Μια πολύ οριακή αρνητική απόκλιση βλέπουμε και στο νεότευκτο δείκτη των μερισματοφόρων μετοχών με την έννοια ότι δεν έχουμε ακόμα δείγματα ότι οι τιμές θα αρκεστούν στο νέο πολύ οριακό υψηλότερο κλείσιμο της Παρασκευής σε σχέση με αυτό της 9/12.

Αρνητική απόκλιση πάντως βλέπουμε και στον ημερήσιο RSI του FTSEM ο οποίος σημείωσε το σαφέστερο υψηλότερο κλείσιμο μετά την πτώση. Η τάση εδώ παραμένει ανοδική σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα όπως βλέπουμε στα διαγράμματα που ακολουθούν με μερικές ακόμα σημειώσεις - επισημάνσεις.

Οι τιμές πέρασαν το πρώτο cluster στα fibo όπως βλέπουμε στο εβδομαδιαίο κι αν καταφέρουν να διασπάσουν και το ανοδικό κανάλι θα πάνε για τα επόμενα fibo ψηλότερα.

Να θυμίσουμε ότι από χθες όλα τα σχόλια που αναφέρονται σε ξένες μετοχές και crypto θα πρέπει να αναρτώνται στις αναρτήσεις με την ένδειξη ΞΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΓΔ (SAL)

ΓΔ, ΔΤΡ (tsaros)

DAX (GOLDFISH)

SP500 (TSAROS)

SP500, ΓΔ (ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ)

ΑΛΦΑ, ΕΤΕ Αποκλίσεις σε ωριαίο

Το SOLtrade υπενθυμίζει ότι απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος δικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, έντυπο ή άλλο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του δημιουργού / συντάκτη.

vitalfinance
MetricTrade

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *