VIX, SP500, DJIA, DAX, 10ετές ΟΕΔ, ΓΔ, ΔΤΡ: Με τη ματιά του Goldfish

Οι σημαντικοί δείκτες στη Wall Street δεν έχουν ακόμα αντιστρέψει την έντονη κάθοδό τους αν και έχει αρχίσει να περιορίζεται η καθοδική δυναμική τους. Τις τελευταίες εβδομάδες οι αγορές έδειξαν ιδιαίτερη ευαισθησία στις εξελίξεις στο Ουκρανικό ζήτημα και τις παρενέργειές τους μετά την ισχυρή αντίδραση της Δυτικής διεθνούς κοινότητας. Είναι, επομένως, φυσικό οποιαδήποτε θετική εξέλιξη σε αυτό να επιδράσει άμεσα θετικά και στις  αγορές (και φυσικά το αντίστροφο)...

...Η διαγραμματική εικόνα δείχνει ότι σύντομα θα εμφανιστούν κάποια ”καλά” νέα που θα επιτρέψουν στους δείκτες μια ανοδική ανακούφιση. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα η ανοδική αυτή ανακούφιση μπορεί να αποδειχτεί και σημαντική αλλά θεωρούμε ότι το βασικό σενάριο θέλει τις αγορές να προχωρούν τελικά και σε ένα δεύτερο πολύ ισχυρό καθοδικό σκέλος μέσα σε συνθήκες άκρως δυσμενείς (και ίσως και πανικού).

VIX 

Όπως είδαμε και στο προηγούμενο σχόλιο ο ΄΄δείκτης φόβου΄΄ αρνείται να προχωρήσει σε νεότερα υψηλά παράλληλα με τα νεότερα τοπικά χαμηλά του SP500. Αυτό είναι μια θετική εξέλιξη και θα ισχυροποιηθεί αν διατηρηθεί η απόκλιση και με νεότερα τοπικά χαμηλά για τον μετοχικό δείκτη:

SP500

Αρκετά πιθανή η πρόθεση του δείκτη για ένα καθοδικό προωθητικό τύπου σφήνας (με επικαλύψεις) που θα επιτρέψει σημαντική ανοδική κίνηση αμέσως μετά ως κύμα ”b”. Απαραίτητη προϋπόθεση η αναλογία κυμάτων: 1 > 3 >5 , πράγμα που σημαίνει ότι το σενάριο ισχύει max μέχρι τις 3.935 μονάδες. Ακύρωση του σεναρίου με άμεση υπέρβαση του τοπικού χαμηλού (4.416) έτσι ώστε η κάθοδος να παραμείνει 3 κυμάτων διορθωτική.

DJIA

Απολύτως παρόμοια κίνηση και προϋποθέσεις και εδώ. Το βασικό σενάριο θέλει τον δείκτη να προχωρά σε νεότερα τοπικά χαμηλά. Αυτό θα αλλάξει μόνο αν υπάρξει άμεση ανοδική κίνηση πάνω από το πολύ πρόσφατο τοπικό υψηλό:

DAX

...Εξαιρετικά αρνητική η αντίληψη των εξελίξεων και από την Γερμανική αγορά, αφού έχει ήδη διορθώσει σχεδόν το 50% της προηγούμενης μεσοχρόνιας ανόδου. Παραμένει δυνατή μικρή καθοδική επέκταση η οποία θα ακυρωθεί μόνο με άμεση ανοδική υπέρβαση των πρόσφατων υψηλών στις 13.943 μονάδες:

10Υ Greek Bonds

Η επιδείνωση συνεχίζεται. Αν διατηρηθεί η συνήθης αντιστρόφως ανάλογη σύνδεσή τους τότε μπορούμε να αναμένουμε και στην μετοχική αγορά περαιτέρω καθοδικές πιέσεις:

ΓΔ

Ο δείκτης κινήθηκε άμεσα χαμηλότερα και στα όρια του 38% retracement. Συνεχίζουμε να εκτιμούμε ότι κυματικά η πρόσφατη κάθοδος του δείκτη δεν μπορεί να αξιολογηθεί αξιόπιστα. Απόκλιση στον ημερήσιο rsi ακόμα δεν έχει εμφανιστεί αλλά αν πράγματι υπάρχει καθοδικό υπόλοιπο είναι ιδιαίτερα πιθανό να εμφανιστεί με τα νεότερα τοπικά χαμηλά του δείκτη.

Η ευρύτερη διαγραμματική εικόνα παραμένει η ίδια και θέλει τον δείκτη να αντιδρά ανοδικά από τα τρέχοντα και πιθανότατα από λίγο χαμηλότερα επίπεδα. Η κίνηση αυτή μπορεί να αποδειχτεί σημαντική και καταρχήν θα αναμένουμε μία τυπική ανοδική προσπάθεια τύπου ”abc” με βασικό στόχο το 62% retracement του καθοδικού από τις 973 μονάδες.

Σχηματικά ως εξής:

Όσο πιο χαμηλά ολοκληρωθεί το τρέχον πρώτο καθοδικό τόσο πιο χαμηλά θα αναμένουμε και το δεύτερο καθοδικό καταληκτικό κύμα ”c”. Ταυτόχρονα, ο ΓΔ θα πρέπει να ενσωματώσει και την καθοδική δυναμική του τραπεζικού κλάδου τον οποίο αναμένουμε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα σε δεύτερο χρόνο στο τέλος της διόρθωσης. Για τον λόγο αυτό δίνουμε και ως ελάχιστο στόχο το 62% retracement με σημαντικές πιθανότητες να κινηθεί προς το 78%.

ΔΤΡ

Η περιοχή στόχος έχει σχεδόν προσεγγιστεί. Αδυναμία για άμεση υπέρβαση των 583 μονάδων θα οδηγήσει σε νεότερα τοπικά χαμηλά και ίσως και σε απόκλιση του ημερήσιου rsi. Η ζώνη των προηγούμενων χαμηλών μεταξύ 476 – 495 μονάδων είναι μια πιθανή κατάληξη του πρώτου καθοδικού σκέλους:

Στο βασικό μεσοχρόνιο σενάριό μας θα αναμένουμε μια ανοδική αντίδραση που όμως θα παραμείνει διορθωτικής φύσης (3κυματική) και ο δείκτης θα οδηγηθεί για τελευταία φορά σε οριακά νεότερα ιστορικά χαμηλά.

Όλα τα παραπάνω είναι αντιγραφή ενός σημαντικού μέρους του εβδομαδιαίου ενημερωτικού που τίθεται στη διάθεση των πελατών της Vital Finance πριν την 1η συνεδρίαση της εβδομάδας κι αναρτάται εδώ μετά από καιρό κατ'εξαίρεση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΤΕΝΕΡΓ

ΓΔ (OPTIMIST)

ΒΥΤΕ

Το SOLtrade υπενθυμίζει ότι απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος δικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, έντυπο ή άλλο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του δημιουργού / συντάκτη.

vitalfinance
MetricTrade

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *