ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ (Tsip)

Ξεκινώντας την ανάλυσή μου θα ήθελα να αναφερθώ σε κάποια θεμελιώδη οικονομικά θέματα, σε σχέση με την ιστορία και τί θα φέρει αυτό γενικά την επόμενη δεκαετία στις αγορές.
Νομίζω πως είναι ξεκάθαρο σε όλους μας πλέον ότι η αντιμετώπιση ενός από τα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα παγκοσμίως, δηλαδή του πολύ μεγάλου χρέους, θα αντιμετωπιστεί πληθωρίζοντάς το. Δηλαδή η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ και των μισθών, ταχύτερα από την αύξηση των επιτοκίων των χρεών. Αυτό θα το ζήσουμε έντονα στα προσεχώς παγκοσμίως, και για πολλά χρόνια ακόμα.
Ταυτόχρονα, οι εξωπραγματικές αποτιμήσεις που έχουν δημιουργηθεί στα χρηματιστήρια μετοχών της Αμερικής, πιστεύω πως θα εξομαλυνθούν σταδιακά με τον ίδιο τρόπο, με αρκετά μεγάλα σκαμπανεβάσματα στις τιμές τους, κάνοντάς τα επόμενα 10-15 χρόνια μεγάλα swings μεγάλα καθοδικά που θα ακολουθούνται από αντίστοιχα μεγάλα ανοδικά, εντός ενός σχετικού range που θα διαμορφωθεί. Έχοντας ιστορικά δύο τέτοιες παρόμοιες περιόδους, που έχουμε data από τον Dow Jones Industrials, και που είναι η περίοδος από το 1905 - 1918 και από το 1962 - 1982. Η αγορά τότε όπως μπορείτε να δείτε δεν κατέρρευσε όπως το 1929-1932 ή το 2000-2003, αλλά έκανε μεγάλα σκαμπανεβάσματα που σε κάποια από αυτά έφτασαν σχεδόν το -50% σε δυο περιπτώσεις (1906 - 1907 και 1972-1974), με την αγορά να αντιδρά πάλι άμεσα και ξανά κάτω κλπ κλπ. Βέβαια το ποσοστό θα παίξει από αγορά σε αγορά και επειδή τώρα οι αποτιμήσεις είναι ακόμα μεγαλύτερες, ίσως δούμε και κάποιες φάσεις ακόμα μεγαλύτερου πτωτικού κύματος. Έτσι η αγορά πρακτικά δεν θα πάει πουθενά την επόμενη δεκαετία, αλλά τις αποτιμήσεις θα τις φτιάξουν ο πληθωρισμός μαζί με την όποια διόρθωση, πριν ξεκινήσει το καινούργιο μεγάλο πολυετές bull market. Ας θυμηθούμε πως το 1982 ήταν το τελευταίο secular low των αποτιμήσεων, πριν ξεκινήσει το bull market που βιώνουμε ακόμα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερος εχθρός των χρηματιστηρίων από τον πληθωρισμό, ιδιαίτερα στα αρχικά του στάδια, και ιδιαίτερα όταν οι αποτιμήσεις είναι σε ιστορικά υψηλά και τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά. Σε συνδυασμό με την πίεση που υπάρχει για πολύ γενναίες αυξήσεις μισθών που θα μειώσουν σημαντικά τα πολύ υψηλά περιθώρια κέρδους που υφίστανται σήμερα, τις σοσιαλιστικές πολιτικές του Biden, και το κυνήγι των FAANGs παγκοσμίως ώστε να φορολογηθούν και να σφίξει το ρυθμιστικό πλαίσιό τους (κυρίως των εταιριών social media όπως Meta και Twitter), αυτό έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα για τις μετοχές. Οι πιο ευάλωτες περιπτώσεις θα είναι τα small caps και τα FAANGs με έμφαση στις Meta και Twitter, μιας και οι μικροί στην Αμερική κατά κύριο λόγο έχουν μπει σε αυτά τα χαρτιά και σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως στις μετοχές τεχνολογίας το 2000, είχαμε εξαϋλώσεις αποτιμήσεων. Οι αγορές παγκοσμίως τρέχουν ή έτρεξαν κάποιες το τελευταίο ανοδικό υποκύμα, πριν αρχίσει το παραπάνω σενάριο. Πιστεύω η πτωτική αρχή θα είναι αρκετά μεγάλη, διότι ο πληθωρισμός δε θα είναι φυσικά transient, όπως δήθεν μας λένε οι κεντρικές τράπεζες, αλλά ήρθε εδώ για να μείνει για χρόνια, διότι είναι ο κύριος τρόπος να λυθεί το πρόβλημα του χρέους και των αποτιμήσεων. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, τα commodities, με επικεφαλής το χρυσό, θα είναι οι απόλυτοι outperformers συνολικά της δεκαετίας με τα σκαμπανεβάσματά τους και αυτά. Για τα crypto δεν έχω άποψη. Ενδεικτικά να αναφέρω πως το χρυσό τον περιμένω στις 4.500 - 5.000 σε πρώτη φάση και βλέπουμε.
O ελληνικός ΓΔ και ο FTSE 25 έχουν παραποιηθεί τόσο λόγω των ΑΜΚ των τραπεζών που δεν δείχνει την εικόνα της αγοράς σε καμιά περίπτωση για αυτό και δεν ασχολούμαι μαζί του.
Με βάση όλα τα παραπάνω λοιπόν θα κάνω ανάλυση για την εκτίμησή μου πού βρισκόμαστε σε κάποιες αγορές με το αντίστοιχο διάγραμμα, και τί περιμένουμε στο άμεσο και μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα. Για όσους δεν είναι εξοικοιωμένοι με το short, οι τρόποι ενδεικτικά είναι μέσω inverse ETFs, sell short την μετοχή, short future, long put options και διάφορους συνδυασμούς αυτών. Για το long τα ξέρουμε...
Θα δούμε δύο διαγράμματα του DJI σε μηνιαίο και σε daily, μαζί με το fundamental chart του Hussman. Θα χρησιμοποιήσω δύο τεχνικές με fibo που χρησιμοποιώ για να βρίσκω πιθανούς σημαντικούς στόχους. Δε θα ασχοληθώ με τα κυματικά μιας και πλέον δεν πιστεύω τόσο σε αυτά και υπάρχουν καλύτεροι κυματιστές από εμένα που κάνουν εκπληκτική δουλειά. Η μία είναι η reverse fibo η οποία φροντίζω να ταιριάζει στα fibo retracements όσο το δυνατόν σε περισσότερα κοντινά σημεία και την ξεκινάω από το all time low του DJI στις 28,48 μονάδες που έγινε στις 08-08-1896. Μπορείτε να δείτε τα retracements πόσο κοντά είναι σε σοβαρές κορυφές και πάτους. Η επόμενη reverse fibo μέθοδος εντοπισμού σημαντικών σημείων έχει να κάνει με το προηγούμενο πτωτικό, και η ανοδική του προβολή σε fibo extensions. Δείτε πως τα extensions από την πτώση του 2007-2009 δίνουν μετά πολύ καλές τιμές κορυφής στο 1.618 και στο 2,618 και στο 3 και τώρα αναμένω το 4 με μια απόκλιση +- 3% από το στόχο του extension που είναι οι 37382,55. Επιπλέον δείτε το reverse fibo του πτωτικού του 02-2020 ως 03-2020 πως δίνει στόχο στο 1,618 extension τις 36585,91 μονάδες. Επιπλέον 37120 είναι ο στόχος της ισότητας των δύο ανοδικών σκελών από το 18213,65 στο 29199,35 και του 26143,77. Τόσα πολλά fibo μαζεύονται στην περιοχή αυτή που την καθιστούν ένα πανίσχυρο fibo cluster αντιστροφής. Τώρα αν κάποιος με ρωτήσει γιατί δουλεύουν αυτά τα fibo , θα σας πω δε ξέρω με σιγουριά, αλλά φαίνεται ξεκάθαρα πώς όντως δουλεύουν και όσο αυτά δουλεύουν εγώ τα χρησιμοποιώ Θεωρώ ότι η διόρθωση που έρχεται θα διορθώσει όλη την άνοδο μέχρι τις περίπου 37.000 που εκτιμώ ότι θα φτάσει ο DJI από τότε και σε συνδυασμό με το fundamental chart του Hussman (παρόλο που αναφέρεται στον S&P 500 αντίστοιχα είναι στον DJI) και όλα τα παραπάνω που ανέφερα, θα περίμενα κίνηση μέχρι τις 14150 - 14250 μονάδες, δηλαδή μια διόρθωση περί το 60% και στο 61,8% παράλληλα όλου του ανοδικού κύματος από το 1896. Για να κάνουμε ακόμα καλύτερο timing, πιστεύω πως αυτό το ανοδικό σκέλος που βιώνουμε τώρα είναι ένα ending diagonal.

Εικονίδιο

Εικονίδιο

Εικονίδιο

Στον Dow Jones Transportation φαίνεται ότι ήδη ολοκληρώθηκε όλη η άνοδος από το 2003 τουλάχιστον, με την άνοδο 14,5 % στις 02-11-21, σε ένα πολύ καλά δομημένο 5κυματικό, και από το 2003 και από το χαμηλό του Μαρτίου του 2020 όπως φαίνεται στα διαγράμματα.

Εικονίδιο

Δείτε και τη συμμετοχή με πολύ ενδιαφέροντα σχόλια των φίλων ARCHITECT, CHIEFSOTOS, NELE, LAAPS, XENOS και άλλων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

SP500 Δ.Π

ΙΝΤΚΑ

ΜΟΗ ΣΕΝΑΡΙΑ

 

 

 

Το SOLtrade υπενθυμίζει ότι απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος δικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, έντυπο ή άλλο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του δημιουργού / συντάκτη.

vitalfinance
MetricTrade

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *