ALECTOR by Aldevaran – BTC/USD, IOTA/USD 10/9/21

ALECTOR (ALEC)

Ο Alector είναι μια εταιρεία βιοτεχνολογίας κλινικού σταδίου πρωτοπόρος στην ανοσο-νευρολογία, μια νέα θεραπευτική προσέγγιση για τη θεραπεία νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Η ανοσο-νευρολογία στοχεύει στην ανοσολογική δυσλειτουργία ως βασική αιτία πολλαπλών παθολογιών που είναι παράγοντες εκφυλιστικών διαταραχών του εγκεφάλου.  Η εισαγωγή της στο χρηματιστήριο έγινε στις 11/02/19 στην τιμή των $19.

Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η Alector επικεντρώνεται στην ανάπτυξη φαρμάκων για την ενεργοποίηση των μικρογλοίων για τη θεραπεία του νευροεκφυλισμού από την μετωπιαία άνοια (FTD) έως το Αλτσχάιμερ.

Στη νόσο Αλτσχάιμερ (AD), ο κύριος στόχος των ερευνών ήταν η αναστολή των πλακών β-αμυλοειδούς ή η φωσφορυλίωση Tau. Η ανάπτυξη φαρμάκων σε αυτόν τον τομέα τις τελευταίες  3 δεκαετίες ήταν γεμάτη με μεγάλες κλινικές αποτυχίες  ερευνών που στόχευαν σε  αυτούς τους 2 στόχους. Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς με AD είχαν μόνο δύο νέες έγκρισης  φαρμάκων τα τελευταία 17 χρόνια. Αυτή η έλλειψη προόδου είναι επίσης παρούσα σε άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Πάρκινσον και η άνοια.

Αντί να ακολουθεί παλιούς μηχανισμούς που έχουν αποτύχει τις τελευταίες δεκαετίες, ο Alector υιοθετεί μια νέα προσέγγιση για τη θεραπεία του νευροεκφυλισμού. Η εταιρεία στοχεύει στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος για τη μείωση της φλεγμονής και των συμπτωμάτων του νευροεκφυλισμού. Στον εγκέφαλο, τα μικρογλοία αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% των κυττάρων του εγκεφάλου και λειτουργούν ως η πρώτη γραμμή άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ). Τα μικρογλοία  βασίζονται στη φαγοκυττάρωση για να καθαρίσουν τα νεκρά κύτταρα στον εγκέφαλο, να αποτρέψουν τις αυξήσεις της φλεγμονής και να διαχειριστούν λοιμώξεις. Επιπλέον, μελέτες συσχέτισης σε γενετικό επίπεδο (GWAS) σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ έχουν εμπλέξει τα γονίδια που σχετίζονται με τα  μικρογλοία στην πρόκληση της νόσου. Κατά συνέπεια, η επιστημονική προσέγγιση του Alector βασίζεται στην παραδοχή ότι τα μικρογλοία συνδέονται με τον νευροεκφυλισμό και να αναπτύξουν φάρμακα για την ενεργοποίησή τους.

Ο αγωγός υποψήφιων φαρμάκων

Το πιο προχωρημένο πρόγραμμα του Alector, AL001, (μονοκλωνικό αντίσωμα) για την αντιμετώπιση της μετωποκροταφικής  άνοιας (FTD) (https://wikihealth.gr/health/nosos-toy-pick-metopokrotafiki-anoia/).  Σε αυτό το σημείο θα παραμερίσω την επιστήμη για να εξηγήσω απλά πως περίπου λειτουργεί (ζητώ συγνώμη από την επιστήμη για αυτό). Ο στόχος είπαμε πως είναι η αύξηση των μικρογλοίων ώστε να μπορέσουν να επιτεθούν στην φλεγμονή στο νευρικό σύστημα που είπαμε πως ο Alector θεωρεί ότι έτσι θα λύσει το πρόβλημα του νευροεκφυλισμού. Η προγρανουλίνη (PGRN) είναι μια πρωτεϊνη που εκφράζεται από νευρώνες, μικρογλοία και άλλα εγκεφαλικά κύτταρα  και αυξάνει την φλεγμονώδη απόκριση. Έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη PGRN είναι αιτία της μετωπιαίας άνοιας.  Το AL001 είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που αναστέλλει τον υποδοχέα SORT1 που προκαλεί μείωση της PGRN.

Η έρευνα βρίσκεται σε φάση 3 και έχει τους χαρακτηρισμούς από τον FDA, Orhan drug και fast track, που του επιτρέπει τις συχνότερες επαφές  με τον οργανισμό και πιο σύντομες διαδικασίες για την πρόοδο των ερευνών.  Κάτι που βοήθησε ιδιαίτερα φέτος όταν λόγω της πανδημίας το πρόγραμμα είχε μείνει πίσω, αλλά ο FDA λόγω των καλών αρχικών αποτελεσμάτων της φάσης 2, έδωσε την έγκριση να προχωρήσει η 3η φάση χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η προηγούμενη.

Η FTD επηρεάζει 50.000 έως 60.000 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες και περίπου 110.000 στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το AL001 στοχεύει σε δύο συγκεκριμένες μεταλλάξεις που αντιπροσωπεύουν  μεταξύ 10% και 20% αυτών των ασθενών. Ο συνολικός αριθμός των ασθενών -στόχων σε αυτές τις χώρες είναι μεταξύ 18.000 και 36.000. Σύμφωνα με την εταιρεία, υπάρχουν 15.000 συμπτωματικοί ασθενείς με μεταλλάξεις PGRN (FTD-GRN) και 24.000 ασθενείς με μεταλλάξεις C9orf72 (FTD- C9orf72). Δεν υπάρχουν εγκεκριμένες θεραπείες από τον FDA.

Αυτό το κύριο πρόγραμμα όχι μόνο θα βοηθήσει τον Alector να φέρει το πρώτο φάρμακο στους ασθενείς, αλλά θα επικυρώσει την επιστήμη-τεχνολογία του σε ολόκληρο το pipeline.

Η θεραπεία ΑL001 δοκιμάζεται και στην νόσο ALS (αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση)( https://wikihealth.gr/health/amyotrofiki-pleyriki-sklirynsi/) και έχει περάσει στην φάση 2.

Το πρόγραμμα που εστιάζει στην προγρανουλίνη (PGRN) έχει ακόμα έναν υποψήφιο, το ΑL101 που δοκιμάζεται σε μικρής κλίμακας φάσης 1 κλινική έρευνα για την θεραπεία του αλτσχάιμερ και της νόσου Πάρκινσον.

Τα δύο αυτά προγράμματα, ΑL001 και ΑL101 υλοποιούνται σε συνεργασία με την GSK, μια συνεργασία που ανακοινώθηκε το περασμένο Ιούλιο, σύμφωνα με την οποία η εταιρία το τρίτο τρίμηνο θα λάβει από την GSK 700 εκατομμύρια, και στο μέλλον θα λάβει σύμφωνα με την εξέλιξη των ερευνών ακόμα 1.5 δις.  Στην συνέχεια εφόσον λάβουν έγκριση οι εταιρίες θα μοιράζονται τα κέρδη στην Αμερική και στον υπόλοιπο κόσμο θα λαμβάνονται royalties από τον Alector.

Το υπόλοιπο pipeline της εταιρίας περιλαμβάνει το περίφημο πρόγραμμα για το αλτσχάιμερ ΑL002 (φάση 2) και AL003 (φάση 1), τα οποία αναπτύσσει σε συνεργασία με την εταιρία ABBVIE από το 2017 και έχει λάβει ήδη 200Μ και ανάλογα με την επίτευξη milestones θα λάβει ακόμα 985 εκατομμύρια.  Η συμφωνία προβλέπει το μοίρασμα των εξόδων ανάπτυξης των φαρμάκων και των κερδών εάν λάβουν έγκριση.

Βλέπουμε δηλαδή ότι ήδη η εταιρία έχει σε διάφορα στάδια ερευνών 5 προγράμματα και ένα αρκετά μεγάλο πρόγραμμα σε ερευνητικό στάδιο.

Μετοχική Σύνθεση

Οι μετοχές που κατέχει το ευρύ κοινό περιορίζονται στο 10%, ενώ οι insiders έχουν το 12,8% της εταιρίας, με το συν-ιδρυτή και CEO A. Roshenthal να κατέχει το 7,6%. (https://en.wikipedia.org/wiki/Arnon_Rosenthal)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η εταιρία έχει EV 1.52Β, και δεν έχει χρέος. Ο ρυθμός cash burn είναι περίπου 55Μ το τρίμηνο και το δεύτερο τρίμηνο εμφάνισε 320Μ ταμείο.  Με τον «μπαζούκα» της πληρωμής από την GSK το τρίτο τρίμηνο το ταμείο της θα είναι κοντά στο 1 δις. Οι δηλώσεις της διοίκησης σχετικά με την επάρκεια κεφαλαίων, ανέφεραν πρόσφατα ότι αυτά τα κεφάλαια επαρκούν ως το 2024.

Tι έφερε το βύθισμα στην μετοχή κατά 20% περίπου;

Στις 07/09 η εταιρία ανακοίνωσε την αποχώρηση της COO και του CMO, του επικεφαλής ιατρού της εταιρίας.  Επιπλέον σε αυτό την επόμενη ημέρα ανακοινώθηκε ότι ο CFO, παραμένει στην εταιρία, στο Δ.Σ. αλλά την θέση του ως CFO αναλαμβάνει εξωτερική συνεργάτης.  Η ξαφνική αποχώρηση δύο μελών του top management έφερε μια αβεβαιότητα στην εταιρία που μεταφράστηκε σε επιθετικές πωλήσεις.  Αν κάτι συμβαίνει άσχημο στην εταιρία (ποτέ δεν πρέπει να το αποκλείουμε), ειδικά στην σκιά φημών για την cassava και νωρίτερα για την athira, μένει να το δούμε στο μέλλον.  Οι πιο αισιόδοξοι προτιμούν το σενάριο της εξαγοράς.  Θα πάρω μια πιο μετριοπαθή στάση και θα προτιμήσω την ερμηνεία ότι αυτά συμβαίνουν στις εταιρίες, στελέχη πάνε και έρχονται, άλλωστε ο ιδρυτής και κολώνα της εταιρίας είναι ακόμα CEO.

H επενδυτική μου άποψη

Παρακολουθούσα τoν ALECTOR εδώ και καιρό και αυτό που μου άρεσε ήταν η διαφορετική προσέγγιση μέσω της ανοσο-νευρολογίας, δηλαδή κάτι αντίστοιχο με την ανοσο-ογκολογία αλλά για παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος.  Είχα πάντα έτοιμο το χέρι μου σε περίπτωση που η κεφαλαιοποίηση έπεφτε στο 1 δις, καθώς μου φαινόταν αρκετά ακριβή.  Έπειτα ήρθε η συμφωνία με την GSK και η μετοχή απογειώθηκε, δικαιολογημένα εφόσον: α) τα χρήματα είναι πάρα πολλά σε σημείο που αλλάζουν ριζικά την αξία της εταιρίας, β) ήταν μια ψήφος εμπιστοσύνης για τα προγράμματά της.

Η  στρατηγική της συνεργασίας με μεγάλες εταιρίες δεν με βρίσκει πάντα σύμφωνο καθώς μειώνει τα προσδοκώμενα κέρδη και πιθανώς δημιουργεί διάφορα προβλήματα σε περίπτωση που υπάρχει κάποια πρόταση εξαγοράς.  Όταν όμως μιλάμε για ασθένειες όπως το Αλστχάιμερ, αλλά και το Πάρκινσον, όπου υπάρχουν τόσες αποτυχίες και τα έξοδα για αυτές τις μεγάλης έκτασης κλινικές έρευνες είναι δυσθεώρητα για μικρές εταιρίες, ναι με βρίσκει σύμφωνο.  Ως μέτοχο μιας μικρής εταιρίας βρίσκω ανακουφιστικό το να μην πληρώνω μόνο εγώ τις έρευνες.  Ο Alector είναι σε φάση όπου όχι μόνο δεν θα χρειαστεί κεφάλαια για να συνεχίσει, αλλά η συνεργασία με την GSK θα του δώσει ώθηση και στην γρήγορη εξέλιξη των ερευνών αλλά και στο υπόλοιπο πρόγραμμα που δεν έχει φτάσει ακόμα στην κλινική.

Τα κλινικά ευρήματα ως τώρα είναι ενθαρρυντικά, https://investors.alector.com/news-releases/news-release-details/alector-presents-12-month-results-infront-2-phase-2-open-label

αλλά φυσικά τίποτα δεν προεξοφλεί το μέλλον, πρέπει πάντα να είμαστε έτοιμη για την χειρότερη εξέλιξη.  Η πρόσφατη πτώση λοιπόν με έκανε αγοραστή και ελπίζω να ακολουθήσω σε μια πορεία προς τον τελικό στόχο που δεν μπορεί να είναι άλλος από την εξαγορά από μια μεγάλη φαρμακευτική.  Αυτά στα οποία έχουμε να περιμένουμε για το υπόλοιπο της χρονιάς είναι  νέα κλινικά δεδομένα από το πρόγραμμα AL003 για το αλσχάιμερ  από την φάση 1b και από το AL101 επίσης για το AZ  και την νόσο Πάρκινσον.

(Το κείμενο δεν αποτελεί προτροπή για επενδυτικές πράξεις, έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Δεν είμαι πιστοποιημένος αναλυτής, και δεν είμαι σε θέση να παρέχω επενδυτικές συμβουλές).

KAI Διαγράμματα crypto από τον φίλο Μ. Αγγελίδη

 

Το SOLtrade υπενθυμίζει ότι απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος δικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, έντυπο ή άλλο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του δημιουργού / συντάκτη.

vitalfinance
MetricTrade

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *