ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ, ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ: Δυο χρόνια μετά την κόκκινη εισβολή – ΟΠΑΠ: Σε νέα υψηλά

2 χρόνια συμπληρώθηκαν από τα υψηλά του 2022 πριν την εισβολή στην Ουκρανία. Πέρασαν επίσης 4 από τα υψηλά του 2020 πριν σκάσει η ιστορία με την πανδημία. Στα μηνιαία συγκριτικά που ακολουθούν σημειώνονται οι κινήσεις του ΓΔ σε σύγκριση με τις αντίστοιχες του SP500, του DAX και CAC, συγκρίνοντας τόσο τις κορυφές μεταξύ τους, όσο και τις κινήσεις από τα χαμηλά των μεγάλων βυθίσεων των δεικτών ως την επόμενη κορυφή και τέλος τα αντίστοιχα από τις τιμές κλεισίματος της εβδομάδας, με τους ξένους δείκτες μέσα στην τρελή χαρά σε ιστορικά υψηλά και τον ΓΔ σε υψηλά 13 ετών και 9 μηνών.

Ο ΓΔ είχε την μικρότερη διαφορά ανάμεσα στα υψηλά του 2022 και του 2020 παρά το γεγονός ότι η άνοδός του από τα χαμηλά της πανδημίας ήταν εκρηκτική ως τότε, αντίστοιχη με αυτές των ξένων δεικτών. Στη βουτιά που ακολούθησε την εισβολή στην Ουκρανία δεν έχασε περισσότερο από τους ξένους δείκτες και τελικά ξεχωρίζει έχοντας σχεδόν διπλάσια απόδοση από αυτούς από τα χαμηλά του 2022 ως σήμερα. Ήδη οι τιμές έφθασαν 31 μονάδες (~2%) πριν το στόχο του μεγάλου ανοδικού τριγώνου με την κίνηση από τα χαμηλά της πανδημίας να είναι διπλάσια αυτής του υποτιθέμενου πρώτου κύματος (w.I) από το χαμηλό του 2016.

Ο μηνιαίος RSI 14 έχει εισέλθει στην υπεραγορασμένη ζώνη τιμών με φυσιολογική (κατά την άποψή μου) αρνητική απόκλιση σε σχέση με τα υψηλά του 2023 όπου η κίνηση των τιμών ήταν 570 μονάδες, ενώ η κίνηση από τα χαμηλά του Οκτωβρίου είναι 343 μονάδες (~40% μικρότερη).

Αντίστοιχη και ανάλογη απόκλιση παρατηρείται και στο εβδομαδιαίο

Ήδη βρισκόμαστε στην 19η συνεχόμενη εβδομάδα χωρίς να έχει παραβιαστεί το χαμηλό των δυο προηγούμενων ώστε να έχουμε την ελάχιστη προϋπόθεση για τη δημιουργία του πρώτου w. low fractal μετά το χαμηλό του Οκτωβρίου και δεδομένου ότι είμαστε στην 20η εβδομάδα αδιάκοπης ανόδου, οπότε πολλοί σκεφτόμαστε το ενδεχόμενο κορύφωσης (στα υπεραγορασμένα επίπεδα), έστω και προσωρινής, ίσως θα έπρεπε να εξεταστεί ως βραχυπρόθεσμο σήμα στοπ μια τέτοια παραβίαση η οποία για την εβδομάδα που έρχεται είναι οι 1383,44 μονάδες. Υπενθυμίζεται η στατιστική παρατήρηση σε παλαιότερη ανάρτηση ότι το ρεκόρ δεκαετιών είναι 22 εβδομάδες χωρίς τέτοια παραβίαση και συνέβη στο πρώτο ανοδικό κύμα από τα χαμηλά του 2022.

Ο εβδομαδιαίος 20ρης βρίσκεται πολύ χαμηλότερα στις 1319 μονάδες κι η διάσπασή του θα μπορούσε να είναι το επόμενο επίπεδο συναγερμού και για το μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, με δεδομένο ότι εκεί κάτω ήδη θα έχουμε επιβεβαιωμένη ένδειξη αλλαγής της ημερήσιας τάσης με όρους fractals (μετά από 4 μήνες), κάτω από 1382,38 μονάδες όπου έχουμε το χαμηλότερο από τα δυο τελευταία ημερήσια low fractals. Τα επόμενα σημεία ενδιαφέροντος  στο ημερήσιο είναι οι 1376,62 μονάδες όπου κλείνει το ανοδικό gap της 2/2 ενώ αν υποθέσουμε ότι η κορύφωση ήταν στο υψηλό των 1431 μονάδων της Πέμπτης τότε το πρώτο επίπεδο fimbo είναι στις 1355 περίπου.

Στο 120λ διάγραμμα βλέπουμε ότι οι τιμές επέστρεψαν στο επίπεδο ενεργοποίησης του μίνι σχηματισμού διπλού πυθμένα αφού δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν πάνω από τον 1ο στόχο του. Ο σχηματισμός ακυρώνεται κάτω από τις 1382,38 μονάδες.

Από τους δείκτες των μετοχών που συναποτελούν το δείκτη όλοι είχαν έστω κι ελαφρά υστέρηση από αυτόν την εβδομάδα που πέρασε.

Η απόδοση του ΔΤΡ από τα χαμηλά του 2022 είναι πολύ μεγαλύτερη του ΓΔ και φθάνει το 178% ενώ ακόμα μεγαλύτερη είναι η διαφορά από τον ΓΔ όσον αφορά και στην απόδοση από το υψηλό προ της εισβολής που φθάνει το 68%. Η περαιτέρω πορεία βασικά εξαρτάται από τις τράπεζες ο δείκτης των οποίων στο υψηλό του μήνα έφθασε σε τιμές που έχει να δει από το Νοέμβριο του 2015 παραβιάζοντας και το υψηλό όλης της μετέπειτα περιόδου. Λίγο περισσότερες από 130 μονάδες έμειναν από το μέγιστο μακροπρόθεσμο στόχο του γνωστού τριγώνου, πάνω από 10% το οποίο βέβαια δεν νομίζω ότι είναι εύκολο να καλυφθεί χωρίς να προηγηθεί κάποια διόρθωση.

Από τους στόχους του τελευταίου ανάστροφου ΩΚΩ έχει πιαστεί μόνο ο 1ος με το τελικό να βρίσκεται περί το 7% υψηλότερα από τις τρέχουσες τιμές. Δύσκολο κι αυτό...

Οι οριζόντιες στηρίξεις από τα low fractals είναι πολύ χαμηλότερα ακόμα και στο ημερήσιο αλλά φαίνεται ότι έχουμε σημαντικό επίπεδο που δεν πρέπει να παραβιαστεί στις 1201 μονάδες όπως φαίνεται από τις σημειώσεις στο διάγραμμα που ακολουθεί.

ΥΓ Συμβουλές όπως είναι γνωστό δεν δίνουμε αλλά απλώς παραθέτουμε κάποια σημεία ενδιαφέροντος κι ο καθένας αποφασίζει με βάση το προφίλ του.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΟΠΑΠ

Το SOLtrade υπενθυμίζει ότι απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος δικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, έντυπο ή άλλο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του δημιουργού / συντάκτη.

vitalfinance
MetricTrade

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *