ΔΕΗ, SP500, NASDAQ, ΟΤΕ, ALPHA BANK, FTSE L.C

ΔΕΗ (Ξεκινώ με το ενδιαφέρον σχόλιο του φίλου Sonny Crockett):
Επειδή το τελευταίο δίμηνο έχω διαβάσει στο διαδίκτυο, επικές βλακείες επενδυτικής αμάθειας σχετικά με τη ΔΕΗ θέλω να πω τα εξής. Είναι τρομερά κουραστικό και χρονοβόρο να γράψει κάποιος μία σωστή θεμελιώδη ανάλυση - σεντόνι για μία εταιρεία και ακόμα περισσότερο, να κάνει τη συγκεντρωτική, συνολική, στρατηγική ανάλυση της. Έτσι λοιπόν, ας πούμε τα βασικά, επιπέδου 1.
Πρώτα φροντίζουμε να διαπιστώσουμε εάν η Enel Ρουμανίας αξίζει 1.24 δις ή 0.5 ή 2.5 κ.ο.κ 

Μετά υπολογίζουμε, εάν η ΔΕΗ μαζί με την Enel, το 51% του ΔΕΔΗΕ, τις ΑΠΕ, τα υδροηλεκτρικά, τις οπτικές ίνες, το δίκτυο, τις εγκαταστάσεις, το μερίδιο αγοράς της και πιθανόν τον Kωτσόβολο, πρέπει να αξίζει 3.5 δις, 7 δις ή 18 δις.

Αμέσως μετά, υπολογίζουμε πόσο θα στοιχίσει σε κάποιον, να φτιάξει μόνος του μία τέτοιου μεγέθους εταιρεία. Εάν η απάντηση είναι 18 δις με πιθανό μέρισμα 3 € να είστε σίγουροι, ότι εκεί θα πάει και η κεφαλαιοποίηση και το μέρισμα.

Στη συνέχεια αναρωτηθείτε, πόσοι θα το καταλάβουν αυτό, αγοράζοντας χτες και πόσοι θα το καταλάβουν, όταν θα έχει πάει στα 18 δις και θα σκέφτονται να αγοράσουν τότε, αφού το δούνε πρώτα. Η ΔΕΗ χρειάζεται πρώτα και κύρια, μία κυβέρνηση που τουλάχιστον να μην είναι βλαμμένη. Το έχουμε. Στη συνέχεια χρειάζεται προεδρείο με οράματα. Έχουμε ένα σκασμό από δαύτα. Market maker, έχουμε όπως λένε τον καλύτερο της αγοράς, κουδούνι μας έχει κάνει. Τέλος, χρειάζεται κέρδη και στρατιές θετικών ελεύθερων χρηματοροών. Αυτά δεν τα έχουμε, αλλά όταν θα τα δούμε, θα είναι αργά γιατί θα έχει πετάξει το πουλάκι. Προσθέτουμε για να ολοκληρώσουμε και την διαχείριση κινδύνου και είμαστε έτοιμοι. Σκεφτόμαστε δηλαδή πως εάν για όποιους λόγους, μας καρφώσουν την τιμή της στα 4,5€ έχοντας ceteris paribus στα υπόλοιπα δεδομένα και παράγοντες τι κάνουμε; πουλάμε τις μετοχές μας; ή πουλάμε και το βρακί μας, αγοράζοντας ακόμα περισσότερες; Τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα μπορεί να τις δώσει μόνο ο εαυτός μας και κανείς άλλος. Μην ακολουθείτε ποτέ κανέναν, να εμπιστεύεστε μόνο το μυαλό σας. Αυτό που εγώ έχω μάθει μετά από τόσα χρόνια, είναι ότι η διαφορά που σε κάνει φτωχό η πλούσιο, είναι η ικανότητα να μπορείς να κάνεις τις σωστές ερωτήσεις, ώστε η εμπειρία να σε βοηθήσει, για να πάρεις τις σωστές απαντήσεις.

Ωραία όλα αυτά του Sonny αλλά τεχνικά τι γίνεται;

Οι τιμές παραμένουν σε καθοδική τάση τόσο στο ημερήσιο όσο και στο εβδομαδιαίο. για 8η εβδομάδα κάτω από τον κινητό των 20 εβδομάδων  αλλά στα 8,50 ευρώ έχουν διορθώσει κατά 42% όλη την άνοδο από τα χαμηλά του 2022 των 4,76 ευρώ. Κατά σύμπτωση ο πάτος (για την ώρα;) αυτής της διόρθωσης έγινε πάνω στη γραμμή λαιμού του ανάστροφου ΩΚΩ που παραμένει έτσι ενεργοποιημένος κι έχει πιάσει μόνο τον πρώτο στόχο του, με τον τελικό στόχο να βρίσκεται στα 12,22 ευρώ.

Στο ημερήσιο ο ΩΚΩ παραμένει ενεργοποιημένος κι η αντίδραση που ξεκίνησε με τη θετική απόκλιση λίγο πριν τον πρώτο στόχο του έφθασε μέχρι τα 9,80 ευρώ όπου σχηματίστηκε το υψηλότερο από τα δυο τελευταία high fractals, η υπέρβαση του οποίου θα είναι η πρώτη ένδειξη αλλαγής της βραχυπρόθεσμης τάσης με όρους fractals.

Όχι και πολύ μακριά από το χθεσινό κλείσιμο μεν αλλά η εικόνα δεν είναι ακόμα ενθαρρυντική όπως δεν είναι και η γενικότερη εικόνα της αγοράς αλλά και των Αμερικανικών δεικτών όπως θα δούμε παρακάτω.

Ο SP500 και ο NASDAQ μετά την διάσπαση των μεσοπρόθεσμων γραμμών τάσης, με τη χθεσινή πτώση τους διέσπασαν και τις στηρίξεις τους από το χαμηλότερο των δυο τελευταίων εβδομαδιαίων low fractals δίνοντας ένδειξη για περαιτέρω καθοδική τάση και στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα αν και στο ημερήσιο έχουν θετικές αποκλίσεις στο πέμπτο κύμα της διόρθωσής τους από τα υψηλά έτους, όπως και να ονομάζεται αυτό το κύμα μια και μου φαίνεται ότι και τα 5 κύματα είναι τρικυματικά, τουλάχιστον στον NASDAQ, αλλά αυτό το αφήνω για τους κυματιστές μας. Έχουμε άλλωστε ήδη μια εκτίμηση από τον Goldfish στην τελευταία ανάρτηση για τον SP500 με βάση την εικόνα στο κλείσιμο της Παρασκευής. Αν δούμε να επαληθεύονται τα πιο δυσμενή σενάρια δεν νομίζω να μείνει ανεπηρέαστη η δική μας αγορά και κατά συνέπεια και η ΔΕΗ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΟΤΕΙΝΤΚΑ, ΑΛΦΑ, SP500 (ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ)

FTSE

 

 

 

 

Το SOLtrade υπενθυμίζει ότι απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος δικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, έντυπο ή άλλο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του δημιουργού / συντάκτη.

vitalfinance
MetricTrade

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *