10ετές ΟΕΔ, ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ, ΔΕΗ, ALPHA BANK, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΙΝΤΡΑΚΟΜ, ΕΚΤΕΡ, ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ – SP500, DJIA, DAX

10Y Greek Bonds by Goldfish*

Η ανοδική διάσπαση του μεσοχρόνιου καθοδικού καναλιού έδωσε την διόρθωση στην αγορά μετοχών το πρώτο 8μηνο του 2022. Έκτοτε, η κίνηση τους παραμένει οριζόντια και μη συ σχετιζόμενη άμεσα με την κίνηση των μετοχών. Στην ισχυρή μετοχική άνοδο του 2023 υπήρξε μικρή σχετικά αποκλιμάκωσή του

Κυματικά, και σε ευρύτερο χρόνο, υπάρχει σημαντικός χώρος για περαιτέρω άνοδό τους είτε εξαντληθεί πλήρως ο διαθέσιμος χώρος είτε όχι (”σφήνα”):

Με βάση το παραπάνω σκεπτικό, και για όσο διάστημα δεν υπάρχει αποκλιμάκωσή τους προς νεότερα τοπικά χαμηλά, μπορεί να θεωρηθεί ότι η οριζόντια συμπεριφορά τους δεν είναι παρά μία προετοιμασία για ανοδική επέκταση. Τυχόν επιτυχή δημιουργία ενός ενδιάμεσου σχηματισμού (ανοδικής) συνέχειας θα οδηγήσει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. Μέχρι τότε εστιάζουμε τα μέγιστα στα πάνω και κάτω όρια του σχηματισμού αφού αυτή ακριβώς η διάσπασή τους θα δώσει κατά πάσα πιθανότητα και την επόμενη κίνηση και στην αγορά μετοχών:

 

Γ. Δείκτης*

Παραμένει στα στενά πλαίσια του πολύ βραχυχρόνιου καθοδικού καναλιού που είχε τεθεί. Τυπικά, θα πρέπει να περιμένουμε υπέρβαση του πολύ τοπικού υψηλού για να διαμορφωθούν ευνοϊκότερες συνθήκες για ανοδική επέκταση. Τα βασικά, πολύ βραχυχρόνια σενάρια, για ένα τέτοιο σενάριο είναι όπως ακολουθούν:

Εναλλακτικά, και παρά τις όποιες εσωτερικές "ατέλειες" μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει ήδη διαμορφωθεί ένα πλήρες καθοδικό προωθητικό και βρισκόμαστε στις αρχές μίας ισχυρής ανοδικής αντίδρασης. Και εδώ είναι απαραίτητη η άμεση υπέρβαση του τοπικού υψηλού για βραχυχρόνια επιβεβαίωση της αντιστροφής:

Σε ευρύτερο χρόνο θεωρούμε ως πιθανότερο σενάριο να σημειωθεί ένα χαμηλότερο υψηλό και ο δείκτης να συνεχίσει εκ νέου καθοδικά. Στη περίπτωση αυτή η σημαντικότερη στήριξη εντοπίζεται στο κάτω όριο του εικονιζόμενου ανοδικού καναλιού. Η επιτυχή στήριξη σε αυτή την ζώνη τιμών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να  υπάρξει ομαλή ανοδική επαναφορά σε νεότερα υψηλά και την ολοκλήρωση του συνόλου του εσωτερικού προωθητικού κύματος:

Σε μεσοχρόνιο ορίζοντα το βασικό μας σενάριο είναι ότι η αγορά θα δυσκολευτεί πολύ να διασπάσει ανοδικά και πειστικά το επίπεδο των χαμηλών του 2003/2009. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα θεωρούμε ως επικρατέστερο σενάριο να υπάρξει μεσοχρόνια κορύφωση των αγορών (παράλληλα με την ανοδική προσπάθεια της εγχώριας αγοράς) που θα οδηγήσει σε σημαντικότατη καταπόνηση. Σχηματικά/διαγραμματικά αυτό μπορεί να αποτυπωθεί και όπως ακολουθεί:

Πρακτικά, επομένως, μία μονοδιάστατη στρατηγική ”only long” ενδεχομένως να μην οδηγήσει πουθενά τους επενδυτές για αρκετά χρόνια αυξάνοντας την ψυχολογική καταπόνησή τους και όχι μόνο.

*Τα παραπάνω είναι μέρος από το εβδομαδιαίο ενημερωτικό που κοινοποιείται στους πελάτες της Vital Finance πριν από την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας.

Κατά τα λοιπά θα έχουμε και κάποια σχόλια για τη χθεσινή συνεδρίαση κατά την οποία χάλασε η αισιόδοξη εικόνα της Παρασκευής :

Στη ΔΕΗ είχαμε νέα ενεργοποίηση του γνωστού ΩΚΩ της για 3η φορά. Ταυτόχρονα ενεργοποιήθηκε κι η τελευταία μίνι Δ.Κ.

Όπως βλέπουμε στο εβδομαδιαίο ο ανοδικός σχηματισμός του ανάστροφου ΩΚΩ παραμένει επίσης ενεργοποιημένος αλλά η ολοκλήρωση 5 ανοδικών κυμάτων από τα χαμηλά του 2022 καθιστά πιθανή την διόρθωση της ανόδου κατά 38,2% ή ακόμα και 50%, επίπεδα fibo που είναι κοντά στους στόχους του πτωτικού σχηματισμού που αν πιαστούν κλείνει και το gap των εκλογών του Μάη. Οι ανοδικές γραμμές τάσης δοκιμάζονται και πάλι και τυχόν διάσπασή τους θα είναι μια ακόμη επιβεβαίωση της αλλαγής της μεσοπρόθεσμης τάσης σε καθοδική.

Η ΑΛΦΑ σε μια ακόμα απογοητευτική παρουσία δείχνει διατεθειμένη να πάει και στους δυο επόμενους προορισμούς. Στο κλείσιμο το gap των εκλογών του Μάη και τον τελικό στόχο του ΩΚΩ της που συμπίπτει με το 162% του πρώτου πτωτικού κύματος.

Στην ΜΥΤΙΛ είχαμε τελικά ενεργοποίηση του σχηματισμού διπλής κορυφής (Δ.Κ) και τη διάσπαση της διευρυνόμενης σφήνας. Τα επόμενα βήματα σε περίπτωση που δεν αναιρεθεί η διάσπαση σημειώνονται στο διάγραμμα που ακολουθεί.

Παραβίαση της οριζόντιας στήριξης στο εβδομαδιαίο είχαμε στην ΙΝΤΚΑ που κινείται προς το στόχο της δικής της μίνι Δ.Κ.

Η ΕΚΤΕΡ δεν απέφυγε τελικά την ενεργοποίηση του δικού της πτωτικού σχηματισμού. Όσο παραμένει ενεργοποιημένος ο ΩΚΩ οι στόχοι είναι πολύ χαμηλότερα. Ο RSI της πάντως δείχνει μια απροθυμία να ακολουθήσει σε νεότερο χαμηλό και δεν έχει προσεγγίσει καν την υπερπωλημένη ζώνη.

3/10 intraday upd εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

DJIA (LAAPS)

SP500 (TEO)

ΕΛΠΕΔΕΗΕΕΕΕΤΕ, CENER (ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ)

ΜΟΤΟ

DAX, DJIA SP500

Το SOLtrade υπενθυμίζει ότι απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος δικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, έντυπο ή άλλο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του δημιουργού / συντάκτη.

vitalfinance
MetricTrade

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *