H Άποψη του Tsip για τα επερχόμενα

Πριν ένα χρόνο είχα γράψει για τον πληθωρισμό μακροπρόθεσμα σε ένα πολύ μεγάλο μου άρθρο ( https://www.soltrade.gr/202...
Έχει ενδιαφέρον εκεί που αναφέρεται στις μικρές και στο META που έχουν χάσει περίπου 80% από τη στιγμή του άρθρου και μερικές και περισσότερο, που εξηγεί τα πάντα όλα, πολύ πριν γίνει αυτό που έγινε.
Αυτή η περίοδος θα διαρκέσει όπως έχω πει πολλά χρόνια (πάνω από δέκα) για συγκεκριμένους λόγους που έχω εξηγήσει αναλυτικά και θα έχει αρκετά σκαμπανεβάσματα στο δρόμο. Έχω πει ότι αυτήν την υπερδεκαετία τα επιτόκια θα είναι κατα μέσο όρο μικρότερα του πληθωρισμού (1,5 - 2%) ώστε να πληθωριστεί το παγκόσμιο χρέος ιδιωτικό και δημόσιο, αλλά ταυτόχρονα οι μισθοί να είναι υψηλότεροι του πληθωρισμού ώστε το βιοτικό επίπεδο του δυτικού πολίτη να ανέβει ώστε να αποφευχθεί οι μεγάλη αντισυστημική ψήφος και η παγκόσμια πολιτική αστάθεια που παρατηρείται . Τί έγινε το 2022 λοιπόν?
Η περίοδος του υψηλού πληθωρισμού ξεκίνησε πολύ απότομα και επιθετικά, με διψήφιο σχεδόν ποσοστό. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί με αυτό το ρυθμό κάθε έτος, και φέτος θα προσπαθήσουν να κάνουν catch up τα επιτόκια και οι μισθοί. Οπότε όντως φέτος, μπορεί να υπάρξει ελαφρώς υψηλότερο yield από τον πληθωρισμό και ταυτόχρονα να κάνουν επιπλέον catch up και οι μισθοί. Αυτό θα αλλάξει την επόμενη χρονιά πάλι (2024) μιας και η τάση είναι αυτή, αλλά τώρα θα μιλήσουμε τί σημαίνει για την οικονομία αυτό φέτος.
Με μερισματική απόδοση 1,70% ο SP500 δεν θεωρείται ακόμα ελκυστικός σε σχέση με το 10ετές. Επίσης το πολύ χρήμα, θα προτιμήσει να παραμείνει στη σιγουριά των ομολόγων αφού μετά από χρόνια θα έχουν και θετική απόδοση και έναντι του πληθωρισμού πλέον. Έτσι μειώνεται η διάθεση για επενδύσεις. Ταυτόχρονα, λόγω του ότι οι μισθοί δεν έκαναν catch up ακόμα, και για να διατηρηθούν τα περιθώρια κερδών των εταιριών του 2022, έπεσαν όλα τα λεφτά των επιδοτήσεων της πανδημίας μέσα γιατί ο κόσμος προέρχεται από την κλεισούρα , θεωρώ πως η κατανάλωση θα είναι σημαντικά μειωμένη σχεδόν όλο το 2023, και με την ταυτόχρονη αύξηση των μισθών, θα πιέσουν πολύ σημαντικά τα περιθώρια κέρδους των εταιριών. Επιπλέον ανασταλτικός παράγοντας για τις αγορές είναι ότι φέτος δεν έχει καμία εκλογική αναμέτρηση σε όλες τις ισχυρές χώρες του κόσμου και είναι και αυτή μια ιδανική συγκυρία να διορθώσουν περαιτέρω οι αγορές.
Αυτή θα είναι η χρονιά φέτος κατά την άποψή μου. Όταν θα έχουμε κάποια από τα σημάδια που ανέφερε ο American Made, εδώ θα είμαστε για να τα δούμε, αλλά θεωρώ από αρκετά πιο χαμηλά επίπεδα τιμών από τα σημερινά (της τάξεως του 20%).

Το SOLtrade υπενθυμίζει ότι απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος δικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, έντυπο ή άλλο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του δημιουργού / συντάκτη.

vitalfinance
MetricTrade

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *