ACCOR by Architect

H γαλλική Accor (Διαπραγματεύται στο Euronext-EPA Παρίσι, ticker "AC")είναι ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους ξενοδοχείων στον κόσμο, διαθέτοντας τόσο δικά της ακίνητα όσο και διαχειριζόμενη σημεία τρίτων. Περιλαμβάνει πολλά γνωστά brand όπως τα Fairmont, Sofitel, Mercure, Ibis κ.α διαθέτοντας η ίδια περί τα 850 ξενοδοχεία και 125.000 δωμάτια παγκοσμίως ενώ όπως αναφέρει, διαχειρίζεται περί τα 5.000 σημεία συνολικά, παγκοσμίως
(πηγή Site της εταιρείας https://www.accorinvest.com/)

Ο τομέας των ξενοδοχείων/τουρισμού είναι κυκλικός με μακροπρόθεσμες διακυμάνσεις. Την κρίση του 2008 ακολούθησε μία δεκαετία ραγδαίας ανάπτυξης η οποία ήταν εμφανής και στη χώρα μας. Το 2020 όμως, η πανδημία αποτέλεσε για τον ξενοδοχειακό κλάδο μία απόλυτη καταστροφή, με τις εισηγμένες του κλάδου να έρχονται στα όρια τους κατά τη διάρκεια της κρίσης.
΄Ομως, όσον αφορά την Accor, τα τελευταία δύο χρόνια η πορεία της μετοχής συναρτάται απόλυτα από τον αντίκτυπο της επιδημίας στις μεταφορές και τον Τουρισμό. Μετά από ένα καταστροφικό 2020, τα αποτελέσματά της άρχισαν να βελτιώνονται από τις αρχές του 21 σύμφωνα με δηλώσεις της, παραμένοντας βεβαίως σημαντικά χαμηλότερα από τα έτη πριν της πανδημίας. (για το 2020 πτώση εσόδων 60% το 2020 με ζημίες περί τα 2δις έναντι 464εκ το 2019). Στο ενδιάμεσο η διανομή μερίσματος διακόπηκε, και η μετοχή βρέθηκε κάτω από 50% χαμηλότερα από τις αρχές του 2020.
Η εταιρεία όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει δείξει δείγματα σοβαρής διοίκησης, και μάλλον εν μέσω πανδημίας (εφόσον αρχικά απέφυγε την κατάρρευση) δείχνει να κινείται επιθετικά για την ‘επόμενη ημέρα’ με ανοίγματα σε νέες αγορές. Όπως αναφέρει η ίδια, κατά το 2020 άνοιξε περισσότερα από 205 νέα ξενοδοχεία έχοντας δρομολογήσει άλλα 1000-----------***Προσφάτως, ο όμιλος επεκτείνεται ολοένα και περισσότερο και στη χώρα μας https://www.insider.gr/epih... *)

Σε αντίθεση ίσως με το 2008, η ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου παγκοσμίως μπορεί να γίνει αρκετά γρηγορότερα (από φέτος δλδ) εφόσον η πανδημία κοντρολαριστεί για τα καλά. Σε πιθανή επιδείνωση, σίγουρα οι προοπτικές και οι αβεβαιότητες δημιουργούν σοβαρά ρίσκα (και ευκαιρία ίσως για τεχνικό retest της μακροχρόνιας στήριξης)
• Για μεσο-μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις, η προοπτική επαναφοράς (κυκλικά) της μετοχής στα προ-κορωνοϊού επίπεδα σημαίνει μία απόδοση της τάξης του 50% από τα τρέχοντα επίπεδα, ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο.
• Για τους αισιόδοξους, η εταιρεία θα βρεθεί την επόμενη ημέρα της επιδημίας, σε ισχυρότερη θέση απ’ ότι προηγουμένως.
• Oι βασικοί κίνδυνοι, είναι σαφώς κάποια επιδείνωση της πανδημίας και των περιορισμών μετακινήσεων βραχυπρόθεσμα, καθώς και ο ανταγωνισμός από νέους τύπους (Airbnb πχ) μακροπρόθεσμα. (αν και η ίδια η εταιρεία προσπαθεί προσφάτως να παρεισφρήσει στον κλάδο)

Εικονίδιο

H ανάρτηση δεν αποτελεί -φυσικά- σύσταση προς αγορά.
Περισσότερο αποτελεί πρόταση για watch-list μακροπρόθεσμα (ή βραχυπρόθεσμα εφόσον μεσολαβήσει κάποιος νέος Covid-19 πανικός)

Το SOLtrade υπενθυμίζει ότι απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος δικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, έντυπο ή άλλο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του δημιουργού / συντάκτη.

vitalfinance
MetricTrade

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *