ΓΔ, ΔΤΡ: Ανασκόπηση εβδομάδας κι η ανάλυση του GOLDFISH για SP500, DAX, SΤΟΧΧ600, SΤΟΧΧ 600 ΒΑΝΚS, ΓΔ, ΔΤΡ – ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΤΡ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΙΝΤΡΑΚΟΜ, ΔΕΗ

Ο Γ.Δ απέφυγε προς το παρόν τη διάσπαση του χαμηλού του Ιουλίου και τα νεότερα χαμηλά έτους που είδαν οι περισσότεροι σημαντικοί ξένοι δείκτες και μάλιστα υπερέβη ξανά τις S1 & S2 που είχε διασπάσει για δυο εβδομάδες δικαιώνοντας τις θετικές αποκλίσεις του εβδομαδιαίου RSI.Δεν κατάφερε πάντως να φθάσει τους κινητούς των 20 και 50 εβδομάδων ούτε να υπερβεί τις 842,03 μονάδες για να δώσει με όρους fractals την ένδειξη αλλαγής της ημερήσιας τάσης. Ο TSI έχει δώσει σήμα εισόδου εδώ και μέρες στο ημερήσιο αλλά όχι ακόμα στο εβδομαδιαίο. Τα γνωστά σενάρια παραμένουν όπως και παραμένει ενδυναμωμένη η πιθανότητα να έχουμε σχηματισμό διπλού πυθμένα απέναντι από αυτόν της διπλής κορυφής που προς το παρόν δεν ενεργοποιήθηκε (<778μ.)

Στη μεγάλη εικόνα βλέπουμε ότι οι τιμές βρίσκονται ακόμα χαμηλότερα του κινητού 12 μηνών όπως και στους δείκτες των μερισματοφόρων τίτλων FTSED και μεσαίας κεφαλαιοποίησης  FTSEM, οι οποίοι δεν απέφυγαν τον Σεπτέμβριο την καταγραφή νέων χαμηλών έτους.

Την κατάσταση προφανώς "έσωσε" ο ΔΤΡ ο οποίος δεν πλησίασε καν τα χαμηλά έτους και είναι ο μόνος που διέσπασε προς το παρόν τον κινητό 12 μηνών ανοδικά.

Στο εβδομαδιαίο βλέπουμε ότι η γραμμή τάσης από το ιστορικό χαμηλό του 2020 δεν απειλήθηκε σε αυτή τη διόρθωση αντίθετα με την αντίστοιχη κατερχόμενη (ΚΑ). Από τους σημαντικούς κινητούς οι τιμές έχουν υπερβεί τον 20ρη ενώ βρίσκονται μια ανάσα από τον 50ρη.

Ήδη συμπληρώθηκαν 3 εβδομάδες αντίδρασης από επίπεδο που επιτρέπει επανεξέταση του σεναρίου να βλέπουμε ένα σχηματισμό ανάστροφου ΩΚΩ, με καθοδική κλίση αλλά σχεδόν συμμετρικούς ώμους, που αν ενεργοποιηθεί είναι πολύ πιθανόν να δούμε και υπέρβαση των δυο τελευταίων εβδομαδιαίων τοπικών υψηλών πράγμα που θα είναι ένδειξη αλλαγής της μεσοπρόθεσμης τάσης που έγινε καθοδική από τον Φεβρουάριο. Ο εβδομαδιαίος TSI έδωσε την Παρασκευή οριακά σήμα θετικής αλλαγής ενώ ο ημερήσιος το έχει δώσει από μέρες και το διατήρησε. Τα επόμενα βήματα που θα αυξήσουν τις πιθανότητες υλοποίησης του θετικού σεναρίου είναι με τη σειρά η υπέρβαση της ΚΑ, της Γ.Λ, των 601,35 μονάδων και τέλος των 626,81 όπου βρίσκεται και το υψηλότερο από τα δυο τελευταία τοπικά υψηλά στο εβδομαδιαίο.

Η υπέρβαση των 572,10 μονάδων που είναι ένδειξη αλλαγής της ημερήσιας τάσης για τα fractals απέχει πλέον ελάχιστα ενώ είχαμε υπέρβαση όλων των σημαντικών κινητών στο ημερήσιο καθώς και της βραχυπρόθεσμης καθοδικής γραμμής τάσης. Μετά από όλα αυτά θεωρώ ότι αν δεν έχουμε νέα επιδείνωση στους μεγάλους ξένους δείκτες δικαιολογούνται αισιόδοξες σκέψεις όπως αυτή του αν. ΩΚΩ και των εκτιμήσεων, που όπως βλέπουμε στο ωριαίο διάγραμμα που ακολουθεί, θέλουν τις τιμές να έχουν διορθώσει ως το 62% το ανοδικό από τις 783,06 μονάδες ως κύμα 2 ή b (δεν απέφυγα τον πειρασμό να βάλω και κυματικά τελικά).

Ας δούμε με μερικές ώρες καθυστέρηση και την ανάλυση του goldfish για τους δυο δείκτες αλλά και τους SP500, DAX, STOXX 600 & STOXX 600 BANKS όπως τους αντέγραψα από το γνωστό ενημερωτικό που λαμβάνουν οι πελάτες της της Vital Finance πριν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας:

SP500

Η τοπική διελκυστίνδα για το αν θα διαμορφωθεί ένα καθοδικό 5 κυμάτων η όχι έληξε υπέρ του πρώτου. Πλέον η καθοδική κίνηση από τις 4.325 μονάδες μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένη και ο δείκτης να κινηθεί, τουλάχιστον βραχυχρόνια, ανοδικά. Παρόμοια εικόνα και στην εγχώρια αγορά η οποία, βραχυχρόνια, είχε θετική απόκλιση έναντι του SP500. Η τοπική αυτή συμπεριφορά είναι συμβατή με την ευρύτερη εικόνα του ΓΔ που με μεγάλη δυσκολία επανέρχεται στα προηγούμενα χαμηλά. Όπως προαναφέραμε, έχουμε ήδη ένα καθοδικό 5 κυμάτων από τις 4.325 μονάδες.

Στα προηγούμενα σχόλια είχαμε αναφερθεί αναλυτικά στα θετικά & δυσμενή σενάρια αναλόγως της κατάληξης του τρέχοντος καθοδικού. Πλέον, από τα θετικά σενάρια μπορούμε να θεωρήσουμε ότι έχει απομείνει αυτό που θέλει να έχει ολοκληρωθεί το σύνολο της διόρθωσης στο χαμηλό των 3.491 μονάδων. Αυτό τυπικά θα σημαίνει ότι θα αναμένουμε σύντομα επιστροφή στα τοπικά υψηλά απαραίτητα με ένα ανοδικό προωθητικό (5 κυμάτων) όπως ακολουθεί:

Το σενάριο αυτό εκτιμούμε ότι παραμένει δευτερεύον/εναλλακτικό. 

Ως βασικό μας σενάριο διατηρούμε την εκτίμηση ότι ο δείκτης μετά από μία βραχυχρόνια άνοδο θα επιστρέψει εκ νέου σε νεότερα χαμηλά. Αυτό μπορεί να πάρει κυρίως τις ακόλουθες 2 μορφές:

α) διορθωτικό τύπου ”abcde” 3-3-3-3-3

Πρακτικά, θα αναμένουμε ένα ανοδικό διορθωτικό ”abc” σε κάποιο βαθμό fibo και επαναφορά στην περιοχή των 3.200 μονάδων:

β) ένα πλήρες καθοδικό κύμα ”C” 5 κυμάτων

Το σενάριο αυτό είναι αρκετά δυσμενέστερο αφού δίνει καθοδικό στόχο ακόμα χαμηλότερα:

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι πλέον η εστίαση θα δοθεί στη συμπεριφορά του δείκτη σε υψηλότερα επίπεδα.

Tυπικά στην περιοχή του 62% retracement η ανοδική δυναμική θα πρέπει να περιοριστεί / αντιστραφεί. Μόνο με υπέρβαση του 78%-82% retracement θα θεωρήσουμε ότι ο δείκτης αρχίζει και κινείται σε θετικότερα σενάρια.

Η αγορά χρειάζεται χρόνο καθώς  ο μεγάλος άγνωστος είναι η αντίδραση της πραγματικής οικονομίας στους χειρισμούς των κεντρικών τραπεζών. Για το λόγο αυτό και η κίνηση των αγορών έχει πολλές διακυμάνσεις και επικρατεί ισχυρή αβεβαιότητα.

DAX

Μέχρι τώρα ο δείκτης ακολουθεί το βασικό μας σενάριο που θέλει το τελευταίο καθοδικό κύμα ”C” να προχωρά με ισχυρές ανοδικές επικαλύψεις (πιθανό ”ending”). Όπως έχουμε αναφέρει τα καταληκτικά αυτού του τύπου προετοιμάζουν αντιστροφή της τρέχουσας τάσης, που τώρα είναι καθοδική. Αν αυτό συνεχιστεί τότε θα αναμένουμε ανοδική συνέχεια και ένα ακόμα χαμηλότερο υψηλό. Στη συνέχεια εκ νέου ισχυρή καθοδική κίνηση 3 κυμάτων. Προσοχή στην αναλογία που αναφέρεται μεταξύ των κυμάτων 3 & 5 για να είναι και τυπικά έγκυρο το σενάριό μας. Το σενάριο ισχύει και για τις 2 θέσεις του ”b”:

– Μία πρώτη παρατήρηση ίσως είναι ότι η έκβαση αυτή είναι περισσότερο συμβατή με το σενάριο ”abcde” του SP500 (ένα μόνο ακόμα καθοδικό).

– Ακολουθούν μερικοί σημαντικοί δείκτες που διαγραμματικά επίσης προδιαθέτουν για βραχυχρόνια  ανοδική ανακούφιση και εκ νέου καθοδική κίνηση σε νεότερα χαμηλά.

Σε όλες τις περιπτώσεις είναι απαραίτητη η υπέρβαση του προηγούμενου τοπικού υψηλού για να έχουμε την ενεργοποίηση θετικότερων σεναρίων. Για όσο διάστημα αυτό δεν συμβαίνει το βασικό σενάριο θα είναι η επαναφορά τους σε νεότερα χαμηλά για μία ακόμα φορά:

STOXX 600

STOXX 600 Banks

Γενικός Δείκτης

Όπως αναμέναμε υπήρξε περαιτέρω μικρή υποχώρηση και ανοδική επαναφορά αφού ήταν αρκετά σαφές ότι η κίνηση 783 – 825 ήταν προωθητική.

Στον παρόντα χρόνο δεν αναμένουμε σοβαρή τοπική υποχώρηση (ii) και εκτιμούμε ότι σύντομα ο δείκτης θα συνεχίσει ανοδικά όπου και θα κριθεί η ευρύτερη κίνησή του:

Στο βασικό μας σενάριο συνεχίζουμε να αναμένουμε:

–  μία ανοδική επαναφορά κοντά στα προηγούμενα τοπικά υψηλά των 902,37 μονάδων αλλά όχι υπέρβασή τους. 

–  Ταυτόχρονα η άνοδος αυτή να είναι διορθωτική, 3 κυμάτων.

Οτιδήποτε διαφορετικό από τα παραπάνω θα ενεργοποιήσει άμεσα θετικότερα σενάρια και θα μπορεί να θεωρηθεί και ώς σημαντική ένδειξη τερματισμού της καθόδου στις 778,84 μονάδες:

– Με θετικότερα σενάρια θα ασχοληθούμε μόνο αν υπάρξει ανατροπή της δομής της ανόδου που προαναφέραμε.

ΔΤΡ

Ο δείκτης για πρώτη φορά από την έναρξη της υποχώρησης των αγορών μας δίνει ενθαρρυντικές ενδείξεις. Ο λόγος για την άρνηση του να υποχωρήσει σημαντικά παράλληλα με την υπόλοιπη αγορά. Αν αυτό συνεχιστεί τότε ακόμα και με το δυσμενές σενάριο για τον ΓΔ παραμένει δυνατή μια εκ νέου θετική απόκλιση του κλαδικού δείκτη τραπεζών. Μία πιθανή έκβαση μπορεί να είναι ένα ευρύτερο διορθωτικό τύπου ”flat” που θα επιβεβαιώσει την άρνησή του για νεότερα χαμηλά και θα οδηγήσει σε ισχυρές αγοραστικές τοποθετήσεις στον κλάδο αμέσως μετά:

Το δυσμενές σενάριο, που περιλαμβάνει μία ακόμα ισχυρή κάθοδο δεν έχει ακυρωθεί αλλά παραμένει δυνατό μόνο αν επανέλθουν σύντομα πολύ άσχημες συνθήκες συγκεκριμένα για τον κλάδο έτσι ώστε να τον οδηγήσουν σε τόσο ισχυρή κίνηση. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση δεν θα αναμένουμε παρά οριακή καθοδική παραβίαση των προηγούμενων χαμηλών (με βασικό στόχο το 62% retracement):

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΙΝΤΚΑ

ΜΥΤΙΛ

ΟΤΕ

ΜΥΤΙΛ, SP500 (DORISAEL)

ΓΔ (ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ)

ΕΤΕ Ενεργοποίηση Δ.Π

ΠΕΙΡ Ενεργοποίηση ανοδικών σχηματισμών

ΔΕΗ (DORISAEL)

Το SOLtrade υπενθυμίζει ότι απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος δικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, έντυπο ή άλλο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του δημιουργού / συντάκτη.

vitalfinance
MetricTrade

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *