SQZ Biotechnologies: Η ανάλυση του Aldevaran

 SQZ Biotechnologies (NYSE:SQZ)

Η SQZ BIOTHECH είναι μια βιοτεχνολογική εταιρία που έκανε την εισαγωγή της στο NYSE στις 29/10/20 στα $16 συγκεντρώνοντας 71Μ. Η εταιρία ιδρύθηκε το 2013 από τον Armon Sharei, CEO της εταιρίας και εφευρέτη της τεχνολογίας πάνω στην οποία βασίζεται το όλο concept και το όραμά της.  Ποια είναι αυτή η τεχνολογία που είναι μοναδική (και ιδιόκτητη);

«Πιέζουμε φυσικά τα κύτταρα σε υψηλές ταχύτητες μέσω ενός μικρορευστονικού  τσιπ, ανοίγοντας προσωρινά την κυτταρική μεμβράνη και επιτρέποντας σε βιολογικό υλικό που μας ενδιαφέρει, ή φορτίο, να διαχέεται μέσα στο κύτταρο πριν η μεμβράνη ξανακλείσει. Αυτή η τεχνολογία μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε έναν ευρύ αγωγό υποψηφίων προϊόντων για διαφορετικές ασθένειες. Πιστεύουμε ότι η τεχνολογία Cell Squeeze® έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει αποτελεσματικές, καλά ανεκτές κυτταρικές θεραπείες που μπορούν να προσφέρουν θεραπευτικό όφελος για τους ασθενείς και να προσφέρουν ουσιαστικές βελτιώσεις σε σχέση με άλλες προσεγγίσεις.» (https://sqzbiotech.com/about-us/

Με απλά λόγια αυτό που ο Α.Sharei  ανακάλυψε κάνοντας το διδακτορικό του στο ΜΙΤ (αφού αποφοίτησε από το Harvard) είναι πως όταν συμπιέζουμε κάποια είδη κύτταρων  με μεγάλη ταχύτητα μπορούμε να τα ανοίξουμε και να τοποθετήσουμε μέσα  ουσίες (αντιγόνα ή ενισχυτικά) πριν ξανακλείσουν.  Όσο και απλοϊκό αν ακούγεται αυτό υπάρχουν εκατοντάδες δημοσιεύσεις για να υποστηρίξουν αυτήν την τεχνολογία  και η SQZ, και εγώ στην αρχή την αντιμετώπισα με δυσπιστία, έχει εξαιρετικά προ-κλινικά αποτελέσματα  που δείχνουν ότι in vitro παρέχει  αποτελεσματικότητα.

Ο αγωγός

Η SQZ εφαρμόζει αυτήν την τεχνολογία για να αναπτύξει νέες κυτταρικές θεραπείες στην ογκολογία, σε μολυσματικές ασθένειες, σε αυτοάνοσα  και χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης.  Πρόκειται δηλαδή ουσιαστικά για μια πλατφόρμα από όπου θα προκύψουν οι διάφοροι θεραπευτικοί στόχοι.

Η εταιρία έχει τρεις διαφορετικές εφαρμογές στην τεχνολογία της τα APCs, AACs και τα TACs.  Tα APCs (Antigen Presenting Cells) εστιασμένα στην ογκολογία και σε μολυσματικές ασθένειες, είναι κύτταρα τα οποία προορίζονται για να ενεργοποιήσουν τα CD 8 T λεμφοκύτταρα.  Τα AACs είναι κύτταρα που δίνουν στον οργανισμό APCs προς ενεργοποίηση in vivo, δηλαδή η διαφορά είναι ότι δημιουργούνται στον οργανισμό.  Τα TACs είναι το ανάποδο των AACs δηλαδή είναι σχεδιασμένα για να μειώσουν την ανεπιθύμητη ανοσολογική δραστηριότητα.

Υπάρχουν δύο προγράμματα στην φάση 1 ένα APC και 1 AAC και τα δύο εστιάζουν στους καρκινικούς όγκους που είναι θετικοί στον ιό HPV (ιός ανθρώπινων θηλωμάτων).  Ο HPV είναι ιός που μπορεί να προκαλέσει καρκίνους στα γεννητικά όργανα, στον αυχένα κ.α.  Υπολογίζεται ότι 630.000 άνθρωποι με όγκους διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο θετικοί στον HPV.  Στις ΗΠΑ το 2020 έγιναν 39.000 διαγνώσεις και 16.000 θάνατοι. Η έρευνα είναι σε αρχικά στάδια και υπολογίζεται ότι τα πρώτα δεδομένα θα δημοσιευτούν το πρώτο εξάμηνο του 21.

Ο αγωγός έχει πολλά προγράμματα σε προ-κλινικό στάδιο και φέτος αναμένεται ένα ακόμα πρόγραμμα να μπει στην κλινική, το AAC για όγκους με μετάλλαξη στο γονίδιο Kras, που αφορά στο 20%ως 30% όλων των περιπτώσεων καρκίνου και ειδικά στο πάγκρεας, παχύ έντερο και κάποια είδη όγκων του πνεύμονα. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε την παρουσίαση της εταιρίας εδώ: https://s26.q4cdn.com/867116262/files/doc_presentations/SQZ-February-2021-Investor-Deck-for-PDF.pdf

Το όραμα

Η εταιρία κατά την διάρκεια των κλινικών ερευνών έχει καταφέρει σε 24 ώρες να δημιουργεί αυτά τα επεξεργασμένα κύτταρα, από τα κύτταρα του ασθενούς, κάτι που θεωρείται πολύ σημαντικό.  Το πρόβλημα με τις κυτταρικές θεραπείες είναι ότι υπάρχει μεγάλος χρόνος αναμονής από την στιγμή που λαμβάνονται τα κύτταρα από τον ασθενή μέχρι να επεξεργαστούν και να δοθούν ξανά πίσω στον δότη.  Αυτό έχει επίπτωση και στην κατάσταση της υγείας του ασθενούς και δημιουργεί κόστη τα οποία κάνουν αυτές τις κυτταρικές θεραπείες πολύ ακριβές.  Επιπλέον υπάρχει προετοιμασία του ασθενούς με χημιοθεραπεία ή ακτινοβολία ώστε να κατασταλεί το ανοσοποιητικό σύστημα και να μην απορρίψει την  ληφθείσα θεραπεία.  Η  SQZ υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται τέτοιου είδους προετοιμασία για τον ασθενή και ότι ο χρόνος μέχρι να λάβει την θεραπεία είναι  λιγότερο από μια εβδομάδα.  Αυτό όπως έχουν δηλώσει θα κάνει τις θεραπείες της 10 φορές πιο φθηνές από τις υπάρχουσες.  Αν θεωρήσουμε ως σημείο αναφοράς τις θεραπείες CAR-T που στοιχίζουν από 300.000 ως 400.000 δολλάρια, τα 30.000 ως 40.000 φαντάζουν ως πιθανή τιμολόγηση.

« Οι θεραπευτικές πλατφόρμες SQZ έχουν σχεδιαστεί για να χορηγούνται χωρίς προ-προετοιμασία και χωρίς προγραμματισμένη νοσηλεία. Σε συνδυασμό με την ταχεία κατασκευή θα μπορούσαμε να προσφέρουμε μια προσιτή, εξορθολογισμένη εμπειρία ασθενούς και χαμηλότερη επιβάρυνση στα συστήματα υγείας τόσο σε χρόνο όσο και σε κόστος».

Οικονομικά στοιχεία και η πορεία της μετοχής

H κεφαλαιοποίηση της SQZ είναι 375Μ και η EV 253. Στο ταμείο υπάρχουν 230Μ και όπως υποστηρίζουν αρκούν ως το πρώτο μισό του 2023.  Το 2020 έκαψε 50Μ σε κεφάλαια.  Υπάρχει συνεργασία με την ROCHE και συμφωνία άνω του 1Β, κάτι που παρέχει μια σχετική ασφάλεια ως προς το ρυθμό του που καίει κεφάλαιο.  Έχει 27.8Μ μετοχές με το 41% από αυτές να είναι στα χέρια του κοινού.

Η εταιρία μπήκε τον Οκτώβριο του 20 στην τιμή των $16 και έκανε υψηλό στα $36,49.  Τώρα βρίσκεται κάτω από την τιμή εισαγωγής στα $13,66 και η περίοδος του lock up λήγει στις 28/04.

Συμπέρασμα

Η επαναστατική μέθοδος που χρησιμοποιεί η SQZ δείχνει να έχει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως η ταχύτητα παραγωγής της θεραπείας, η εμπειρία του ασθενούς, το κόστος αλλά και σε ηθικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την παρέμβαση στο ανθρώπινο dna όπως  γίνεται με άλλες κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες.  Η αποτελεσματικότητά της είναι αυτή την στιγμή το μεγάλο ζητούμενο που θα δείξει αν η εταιρία μπορεί να αποδείξει στην κλινική τα εργαστηριακά ευρήματα, και στην ουσία να αποδείξει την αξία της ίδιας της της υπόστασής της.  Στα πολύ θετικά κατά την γνώμη μου ότι πρόκειται για μια εταιρία πλατφόρμας, όπου αν έχει καλά κλινικά αποτελέσματα, θα ανοίξει μια μεγάλη βεντάλια με εφαρμογές της τεχνολογίας της, στα πολύ αρνητικά το πρώιμο στάδιο στο οποίο βρίσκεται ακόμα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, των εταιριών που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, ο δρόμος είναι στρωμένος με δυσκολίες, απογοητεύσεις κυρίως και σπάνια με καλές ειδήσεις.  Είναι ένα δύσκολο στοίχημα με μεγάλο ρίσκο.  Στην τιμή που βρίσκεται η μετοχή, κάτω από την τιμή εισαγωγής, κατά την γνώμη μου έχει ενδιαφέρον αλλά σε συνδυασμό με το τέλος του lock up θέλει προσοχή, πάντα υπάρχει και πιο κάτω.  Σύντομα θα δημοσιεύσει και τα πρώτα αποτελέσματα από την βασικό της πρόγραμμα οπότε εκεί θα την επαναξιολογήσουμε.

(Έχω μετοχές της εταιρίας, το κείμενο δημοσιεύεται για εκπαιδευτικούς λόγους και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί επενδυτική πρόταση)

Στα πολύ ενδιαφέροντα που μας έγραψε ο φίλος Γιάννης σκέφτηκα να προσθέσω μια ματιά στην τεχνική εικόνα με κάθε επιφύλαξη καθ'ότι δεν υφίσταται μακρόχρονη παρουσία της μετοχής για να μελετηθεί.

Μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης οι τιμές έκαναν το απόλυτο υψηλό τους σε τρεις μόλις εβδομάδες και μετά την πρώτη διόρθωση δημιούργησαν ένα σχηματισμό διπλής κορυφής που ενεργοποιήθηκε σε ενάμιση περίπου μήνα. Τις τελευταίες 5 εβδομάδες δείχνει να πατάει στην περιοχή του πρώτου στόχου με την τάση να είναι καθοδική.

Καθοδική είναι τάση και στο ημερήσιο κι αλλάζει πάνω από τα 16,08 $. Αν επιτευχθεί αυτή η υπέρβαση ίσως ξεφύγει κι από το ενδεχόμενο να πάει προς το χειρότερο στόχο που απέχει πολύ από την τιμή με την οποία ξεκίνησε στο ταμπλό.

Το SOLtrade υπενθυμίζει ότι απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος δικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, έντυπο ή άλλο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του δημιουργού / συντάκτη.

vitalfinance
MetricTrade

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *