NASDAQ: H βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει καθοδική – Οι χρησμοί της FOMC και η αντίδραση των αγορών (Aldevaran)

Σε αντίθεση με τους άλλους μεγάλους αμερικανικούς δείκτες που είδαν νέα υψηλά παρέμεινε σε καθοδική τάση και το χθεσινό άσχημο γύρισμα και η νέα καθοδική διάσπαση του 20ρη κινητού  προδιαθέτει σε νέα ενεργοποίηση του γνωστού ΩΚΩ.

Ωστόσο το επίπεδο αλλαγής της τάσης ταυτίζεται τώρα με τη γραμμή λαιμού ενός πιθανού ανάστροφου ΩΚΩ προϋπόθεση για την ύπαρξη του οποίου είναι να σταματήσει η πτώση ήδη από αύριο ώστε να μιλάμε για πιθανή ολοκλήρωση του σχηματισμού του δεξιού ώμου. Σε διαφορετική περίπτωση έχουμε και το ενδεχόμενο ενεργοποίησης και του σχηματισμού διπλής κορυφής που βλέπουμε στο διάγραμμα.

Οι χρησμοί της FOMC  και η αντίδραση των αγορών

Η εβδομάδα που πέρασε είχε την πολυαναμενόμενη  συνάντηση της FOMC όπου μας παρουσίασε τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας και τις εκτιμήσεις της για βασικούς δείκτες όπως η αύξηση του ΑΕΠ, η ανεργία και  πληθωρισμός.  Επίσης έδωσε ένα οδικό χάρτη σχετικά με το χρονικό ορίζοντα αύξησης των επιτοκίων.

Ενώ την Τετάρτη οι αγορές έδειξαν ανακουφισμένες  από την επόμενη ημέρα  η δυσπιστία και ο προβληματισμός επανήλθαν, υπό την επήρεια και της λήξης παραγώγων της Παρασκευής.

Τα δεδομένα είναι μπροστά μας και η πραγματικότητα μας καλεί να πιστέψουμε στο σενάριο της διόρθωσης των αγορών.  H εκτίμηση απόδοσης των κερδών ανά μετοχή του Sp500 (forward earnings yield) εάν αφαιρέσουμε το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 3,2%, επίπεδο χαμηλό, που έχουμε ξαναδεί το 2018, χρονιά που ομολογουμένως δεν ήταν και η καλύτερη για τον SP500.

Αν δούμε την μερισματική απόδοση του δείκτη σε σχέση με το επιτόκιο του 10ετούς πάλι τα πράγματα δεν δείχνουν ευνοϊκά για τις μετοχές, 1,44% για τον SP500, 1,64% για το ομόλογο.

 

Έχουμε λοιπόν την τέλεια bull παγίδα;  Με τις εισροές στις μετοχές να εκτοξεύονται:

Και το συναίσθημα να βρίσκεται σε πολύ bullish διάθεση:

O καθένας μας ας ψαχτεί προσωπικά, η άποψή μου είναι ότι δεν μπορούμε κάθε μικρή διόρθωση να την βλέπουμε ως την έναρξη μια βαθιάς διόρθωσης  πριν λάβουμε τα σήματα από το ευρύτερο επιχειρηματικό και οικονομικό περιβάλλον.  Όποιος έχει αμφιβολία για το τι εννοώ ας ρίξει μια ματιά στην αναμενόμενη κερδοφορία των εταιριών και στα macro στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας. Είναι σημαντικό στις διορθώσεις των αγορών, να κάνουμε πάντα ενεργητική διαχείριση στηριζόμενοι στην λογική μας και όχι στο συναίσθημα.

(οι απόψεις είναι προσωπικές, το κείμενο γράφτηκε για εκπαιδευτικούς λόγους) ALDEVARAN

 

Το SOLtrade υπενθυμίζει ότι απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος δικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, έντυπο ή άλλο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του δημιουργού / συντάκτη.

vitalfinance
MetricTrade

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *