REPARE (RPTX) VS SURFACE (SURF): Παρουσίαση από τον Aldevaran

REPARE (RPTX) vs SURFACE (SURF)

Θα επιχειρήσω να κάνω μια σύγκριση σήμερα μεταξύ δύο εταιριών που ειδικεύονται στις ογκολογικές θεραπείες και βρίσκονται σε αρχικά στάδια ανάπτυξης φαρμάκων.  Η αφορμή είναι ότι και οι δύο έχουν ενδιαφέρον στην δεδομένη στιγμή, και λόγω της διόρθωσης στην τιμή των μετοχών τους και γενικότερα ως προοπτικές.  Κυρίως όμως μπήκα στην διαδικασία αυτή καθώς και στις δύο το ARK INVSTΕMENT είναι αγοραστής εδώ και αρκετό καιρό μέσω του etf ARKG και ήθελα να καταλάβω την λογική πίσω από αυτή την τοποθέτηση και να αντιληφθώ αν υπάρχει περίπτωση να επωφεληθούμε και εμείς από τον «θόρυβο» που δημιουργεί το fund με τις τοποθετήσεις του. https://cathiesark.com/arkg/trades

Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΟ PIPELINE

Η REPARE THERAPEUTICS (RPTX) είναι μια εταιρία ιατρικής ακριβείας (https://oncopmnet.gr/?page_id=1831) η οποία χρησιμοποιεί την ιδιόκτητη πλατφόρμα της SNIPRx με δυνατότητα CRISPR για να στοχεύσει τη γονιδιωματική αστάθεια. Με απλά λόγια, η εταιρεία χρησιμοποιεί το CRISPR screening  για να εντοπίσει ζεύγη Synthetic Lethality (SL) και στη συνέχεια αναπτύσσει θεραπείες για να τα στοχεύσει. (https://en.wikipedia.org/wiki/Synthetic_lethality).  Καταλαβαίνω ότι μπορεί να είναι δύσκολο να κατανοήσουμε αυτές τις έννοιες, για αυτό πιο απλά ας πούμε ότι είναι μια ογκολογική εταιρία με καινοτόμα προσέγγιση (SL).  Στον χώρο υπάρχει άλλη μια ενδιαφέρουσα περίπτωση εταιρίας, η IDEAYA.

Ο αγωγός υποψήφιων φαρμάκων (https://www.reparerx.com/pipeline/) περιλαμβάνει ένα φάρμακο στην φάση 1/2 που στοχεύει σε συμπαγείς όγκους και άλλο ένα του οποίου η κλινική έρευνα θα ξεκινήσει το Q2 του 21.  Επίσης ελπίζει ότι το 22 θα έχει και ένα 3ο πρόγραμμα σε κλινική φάση. Υπάρχουν 8 προγράμματα σε φάση ανακάλυψης και για κάποια από αυτά υπάρχει συμφωνία με την BMY. Στις 08/04 υπάρχει προγραμματισμένο investors day, για όποιον θέλει να μάθει παραπάνω.

Η SURFACE ONCOLOGY (SURF) είναι μια ογκολογική εταιρία που έχει επικεντρωθεί στα αντισώματα, και αυτό που την διαφοροποιεί σε κάποιο βαθμό μέσα στο τεράστιο αυτό χώρο της θεραπείας του καρκίνου με αντισώματα, είναι ότι στοχεύει στην ενεργοποίηση και της έμφυτης αλλά και της επίκτητης ανοσίας, δηλαδή στα μακροφάγα κύτταρα, στα NK ( Natural Killers) στα Τ λεμφοκύτταρα αλλά και σε αναστολείς  σημείων ελέγχου (checkpoint inhibitors) https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/treatment-types/immunotherapy.html, https://youtu.be/F3ZTSSVLi6I

Ο αγωγός υποψήφιων φαρμάκων περιλαμβάνει 3 προγράμματα σε κλινική φάση 1 και ως το τέλος του 21 θα καταθέσει την αίτηση (IND) για ακόμα ένα σε συνεργασία με την GSK.

https://www.surfaceoncology.com/pipeline-programs/

Τα προγράμματά  της στοχεύουν σε διάφορους όγκους, νεφρών, πάγκρεας, ήπαρ, στομάχου, στήθους κ.α.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΣΧΟΛΙΑ

  • Ενώ σε κεφαλαιοποίηση η REPARE (RPTX) είναι 2,5 φορές μεγαλύτερη από την SURFACE (SURF) όταν δούμε την EV η διαφορά αυτή μειώνεται κατά πολύ, επειδή η πρώτη διαθέτει μεγάλο ταμείο και καθόλου δανεισμό.
  • Το κέρδος που εμφανίζει η SURFACE (SURF) είναι λόγω της συμφωνίας με την GSK όπου και έλαβε 85Μ
  • Η REPARE (RPTX) βρίσκεται σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση και ακόμα και αν διπλασιάσει το κάψιμο μετρητών για τα δύο επόμενα χρόνια, πράγμα πολύ δύσκολο, θα χρειαστεί χρήματα το από το 2023 και μετά. Η SURFACE (SURF) είναι σε αρκετά χειρότερη κατάσταση και αυτά τα χρήματα έστω και με τις επόμενες πληρωμές της gsk, και με τον ρυθμό που καίει μετρητά θα χρειαστεί μέσα στο 22.

Η ετυμηγορία

Οι δύο εταιρίες λόγω του αρχικού σταδίου ανάπτυξης στο οποίο βρίσκονται  αποτελούν μια επένδυση υψηλού ρίσκου.  Να υπενθυμίσω ότι τα ποσοστά επιτυχίας στην ογκολογία για τις κλινικές έρευνες βρίσκονται στο εντυπωσιακό 3,4% όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα.

Η επένδυση σε τόσο αρχικά στάδια μπορεί να είναι εξαιρετικά επικερδής αλλά μπορεί και συνήθως είναι πολύ επίπονη καθώς οι δύο εταιρίες απέχουν χρόνια από το να κερδίσουν κάποια έγκριση.  Από τις δύο εταιρίες εγώ θα προτιμούσα την REPARE (RPTX) κυρίως γιατί στην προσέγγισή της υπάρχουν τα στοιχεία της καινοτομίας και του πολύ μικρότερου ανταγωνισμού.  Επίσης τα οικονομικά της στοιχεία εμπνέουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, και τα κύρια προγράμματά της είναι ιδιόκτητα για την ώρα. Η SURFACE (SURF) βρίσκεται πιο μπροστά στις έρευνες αλλά ο ανταγωνισμός στα αντισώματα είναι τεράστιος.  Και οι δύο εταιρίες πρέπει να μας αποδείξουν ότι τα φάρμακα τα οποία αναπτύσσουν, πραγματικά παράγουν κάποιο ωφέλιμο αποτέλεσμα.  Λόγω της πίεσης στις τιμές και των δύο σε αυτά τα επίπεδα παρέχουν κάποια μεγαλύτερη ασφάλεια για όποιον τις επιλέξει από ενδεχόμενη περαιτέρω πτώση.  Η στρατηγική μου είναι να περιμένω ως το investors day της REPARE (RPTX) και ίσως τότε κάνω μια πρώτη τοποθέτηση.

Τιμές:  RPTX $ 27,75 – SURF $9,23

(Δεν έχω μετοχές των εταιριών που αναφέρονται, η παρουσίαση έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, δεν είμαι οικονομικός αναλυτής και ούτε έχω εξουσιοδότηση να παρέχω επενδυτικές συμβουλές)

Το SOLtrade υπενθυμίζει ότι απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος δικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, έντυπο ή άλλο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του δημιουργού / συντάκτη.

vitalfinance
MetricTrade

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *