PERSONALIS Inc. (PSNL): Ανάλυση του Aldevaran

H PERSONALIS (PSNL), ΟΙ LIQUID BIOPSIES (ΥΓΡΕΣ ΒΙΟΨΙΕΣ) ΚΑΙ TO CANCER SEQUENCING

Οι εταιρίες με τις οποίες ασχολούμαι και πολλές φορές έχω παρουσιάσει έχουν αντικείμενο είτε την ανοσοθεραπεία στην ογκολογία είτε τις γονιδιακές θεραπείες.  Σήμερα θα προσπαθήσω να περιγράψω  μια εταιρία, την Personalis η οποία είναι κρίσιμος παράγοντας για την επιτυχία την ανακάλυψης φαρμάκων και θεραπειών, και σύμμαχος αυτών των εταιριών στην προσπάθεια καταπολέμησης του καρκίνου.

Η PSNL ιδρύθηκε το 2011 ως spin off του πανεπιστημίου Statford της Καλιφόρνια, και έχει την τύχη να την διοικεί ο κ. John West, πρώην στέλεχος την Illumina και εμβληματική προσωπικότητα στον χώρο του sequencing. Από την έναρξη της λειτουργίας της εταιρίας, ξεκίνησε η συνεργασία με το ταμείο των Βετεράνων των ΗΠΑ για την πλήρη χαρτογράφηση του γονιδιώματος  (genome) των μελών της ένωσης. Αυτό έδωσε την δυνατότητα για πρόσβαση σε απίστευτα μεγάλου μεγέθους δεδομένα, τον Νοέμβριο ανακοίνωσε ότι έχει φτάσει στην πλήρη χαρτογράφηση 100000  γονιδιωμάτων, κάτι που την καθιστά την πρώτη  εταιρία στις ΗΠΑ (υπάρχουν και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί με αυτό το αντικείμενο) με αυτού του μεγέθους την ανάλυση.

Αξιοποιώντας αυτά τα δεδομένα με deep learning και artificial intelligence (AI) η εταιρία έχει φτιάξει πλατφόρμα ανάλυσης dna, το λεγόμενο Next Generation Sequencing (NGS), την ImmunoIDNeXT η οποία έχει την δυνατότητα να αναλύει 20.000 γονίδια (genes) όταν ο ανταγωνισμός προσφέρει ανάλυση σε 500 γονίδια ή λιγότερα.

Οι Liquid biopsies

Οι υγρές βιοψίες όπως λέγονται θεωρούνται επανάσταση στον χώρο της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου.

“Liquid Biopsies Could Prevent More Cancer Deaths Than Any Medical  Intervention in History” (Ark Invest, Big Ideas 2021, No 14)

Αυτό συμβαίνει γιατί χρησιμοποιώντας μόνο το αίμα του ανθρώπου σε συνδυασμό με το sequencing μπορούμε πια, χωρίς να χρειάζεται βιοψία ιστών, να έχουμε ακριβή αποτελέσματα. Η PSNL τον Αύγουστο παρουσίασε την πλατφόρμα liquid biopsy που και αυτή δίνει αποτελέσματα για 20.000 γονίδια. Παρακάτω η σύγκριση με την αντίστοιχη πλατφόρμα της Illumina (με πορτοκαλί) και της Guardant (με γκρι), χωρίς περαιτέρω σχόλια.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ PERSONALIS

Η PNSL προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες για διαγνωστικούς σκοπούς σε εταιρίες και διάφορα ινστιτούτα.  Οι πελάτες της είναι κυρίως οι εταιρίες βιοτεχνολογίας και  οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες.  Ουσιαστικά το αντικείμενό της είναι η  precision medicine.

“Η ιατρική ακριβείας είναι μια προσέγγιση στη φροντίδα των ασθενών που               επιτρέπει στους γιατρούς να επιλέγουν θεραπείες που είναι πιθανότερο να βοηθήσουν τους ασθενείς με βάση τη γενετική κατανόηση της νόσου τους

https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/types/precision-medicine

Για περισσότερες πληροφορίες ένα άρθρο του Nature:

https://www.nature.com/articles/d41586-020-00845-4

Με απλά λόγια, εταιρία πουλά τις υπηρεσίες της σε εταιρίες που κάνουν κλινικές έρευνες για νέα φάρμακα (όπως η συμφωνία που έχει με την sarepta), και τις βοηθά να καταλήξουν στους κατάλληλους ασθενείς που θα συμμετάσχουν σε αυτές τις έρευνες, και επίσης στην παρακολούθηση τους κατά την διάρκεια της κλινικής έρευνας και μετά την ολοκλήρωσή της. Επίσης πουλά δεδομένα και υπηρεσίες genome sequencing.  Αυτά τα αντικείμενα θεωρεί ότι αποτελούν μια δεξαμενή τζίρου αξίας 40Β.

Η πλατφόρμες της PSNL δεν είναι εγκεκριμένες για εργαστηριακή διάγνωση και ούτε για εμπορική χρήση.  Για το πρώτο είναι σε διαδικασία έγκρισης, δηλαδή πιο απλά, να μπορεί να πουλά την πλατφόρμα της σε εργαστήρια (όπως η Illumina).  Για πλήρη εμπορική χρήση, για παράδειγμα τεστ για liquid biopsy,(όπως η Guadrant) δεν είναι στα σχέδιά της για την ώρα.  Η χρονιά της έκλεισε ως εξής:

Αυτό που όλοι κοιτούν όταν βγάζει αποτελέσματα είναι πόσο συνεισφέρουν οι βιοφαρμακευτικές στον τζίρο και αν υπάρχει αύξηση, δηλαδή εάν υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον από αυτές.  Τα μηνύματα από την πορεία της liquid biopsy είναι πολύ αισιόδοξα. H διαφάνεια αναφέρει 203Μ ως το τέλος της χρονιάς σε μετρητά αλλά στην πραγματικότητα πρέπει να προσθέσουμε 160Μ από offering που έγινε πρόσφατα στα $38.

Η κεφαλαιοποίηση είναι 1,2Β μετά την πρόσφατη διόρθωση, δηλαδή αν αφαιρέσουμε τα μετρητά η εταιρία αποτιμάτε στα 840Μ, όπως καταλαβαίνω εγώ είναι υποτιμημένη σε αυτά τα επίπεδα.  Ο δείκτης  FWD Price/Sales για το 21 είναι στο 16 και πέφτει κάτω από 10 για το 2024, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Στην εταιρία έχει θέση η ARK με ποσοστό άνω του 15% μέσω του etf ΑΡΚG, καθώς θεωρεί ότι έχει θέση στο μελλοντικό τοπίο αυτού που ονομάζεται genomic revolution.

Κατά την άποψη της ARK «η σύγκλιση των καινοτόμων πλατφορμών NGS και ΑΙ, είναι η καταλυτική λειτουργία που θα τροφοδοτήσει την γενετική ιατρική και θα μετατρέψει την εξατομικευμένη ιατρική από όνειρο σε πραγματικότητα».

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Προσπάθησα να παρουσιάσω συνοπτικά την εταιρία και στάθηκα κυρίως σε αυτά που θεωρώ ότι την διαφοροποιούν και αποτελούν τα ισχυρά όπλα της έναντι του ανταγωνισμού, όπως είναι το εύρος των δεδομένων που διαθέτει και η αξιοποίησή τους με τρόπο που την καθιστά ηγέτη σε νέες καινοτόμες πρακτικές, όπως: genome sequencing, cancer sequencing, liquid biopsy,  precision medicine και η εξατομικευμένη ιατρική (personalised).  Πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε ακόμα στην αρχή της επαναστατικής προσέγγισης στο χώρο της ιατρικής και το τοπίο δεν είναι ακόμα διαμορφωμένο όσον αφορά στις εταιρίες που θα κυριαρχήσουν. Η πρόσφατη διόρθωση αποτέλεσε για μένα αγοραστική ευκαιρία και την αξιοποίησα.  Πιστεύω ότι το επόμενο στάδιο για την εταιρία θα είναι να περάσει σε fully commercialised προϊόντα, κάτι που θα αυξήσει δραστικά την κεφαλαιοποίησή της, σε βάθος χρόνου.

(Έχω μετοχές της εταιρίας, έγραψα με δική μου πρωτοβουλία αυτό το κείμενο, δεν είμαι εξουσιοδοτημένος αναλυτής ούτε προσφέρω επενδυτικές συμβουλές, οι απόψεις του κειμένου είναι προσωπικές και δεν συνιστούν επενδυτική πρόταση).

Το SOLtrade υπενθυμίζει ότι απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος δικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, έντυπο ή άλλο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του δημιουργού / συντάκτη.

vitalfinance
MetricTrade

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *