POSEIDA THERAPEUTICS (NASDAQ: PSTX) – by ALDEVARAN

Η εταιρία Poseida Therapeutics είναι μια βιοτεχνολογική εταιρία σε κλινικό στάδιο που επικεντρώνεται σε στην επεξεργασία γονιδίων και στην ανάπτυξη αντικαρκινικών θεραπειών CAR T. Η εισαγωγή της στον Nasdaq έγινε τον Ιούλιο του 20.

Τι είναι η θεραπεία CAR T;  Είναι η τεχνική αυτή που ενεργοποιεί  την δυνατότητα του ασθενούς να θεραπευτεί μόνος του ως εξής:  Συλλέγονται  T – λεμφοκύτταρα του ασθενούς, τροποποιούνται, ή καλύτερα τα εξοπλίζονται με μια πρωτεΐνη που λειτουργεί ως υποδοχέας αντιγόνου ώστε να αναγνωρίζουν την αντίστοιχη πρωτεΐνη του καρκινικού κυττάρου στην οποία επιτίθενται και καταστρέφουν αφού πρώτα έχει γίνει έκχυσή τους ξανά στον ασθενή. Υπάρχουν δύο θεραπείες CAR T σε κυκλοφορία για αιματολογικούς καρκίνους.  Αυτή η προσέγγιση είναι η αυτόλογη θεραπεία για την οποία χρησιμοποιούνται τα κύτταρα του ίδιου του ασθενούς.

Αλλογενής θεραπεία CAR T: Η εξέλιξη της θεραπείας είναι η αλλογενής θεραπεία, για την οποία χρησιμοποιούνται τα κύτταρα από υγιή δότη. Αυτό θα προσφέρει θεραπείες σημαντικά μικρότερου κόστους καθώς οι αυτόλογες θεραπείες κοστίζουν περισσότερο από 350.000€ και πιο άμεσες αφού οι αυτόλογες χρειάζονται χρόνο για να κατασκευαστούν.  Οι έρευνες βρίσκονται σε κλινικά στάδια ακόμα και υπάρχουν πολλές εταιρίες σε αυτό το πεδίο. Η PSTX πειραματίζεται και σε αυτόλογα και αλλογενή προγράμματα CAR T.  Αυτό που την κάνει να διαφέρει από άλλες εταιρίες είναι ότι : «Η Poseida έχει αναπτύξει ένα διαφοροποιημένο προϊόν CAR-T που αποτελείται κυρίως από τα Τ κύτταρα του πρώτου σταδίου, γνωστά ως Τ βλαστοκύτταρα  μνήμης (κύτταρα TSCM). Τα κύτταρα TSCM είναι μακράς διαρκείας, αυτοανανεώσιμα …. Έχουν αποδειχθεί σε κλινικές δοκιμές ότι έχουν τη δυνατότητα να επιβιώσουν για χρόνια μετά την εμφύτευση, παρέχοντας μακροχρόνια ανοσία Τ κυττάρων... Λόγω των μοναδικών ιδιοτήτων τους, τα κύτταρα TSCM είναι δυνητικά ασφαλέστερα και πιο αποτελεσματικά από τα προϊόντα CAR-T πρώτης γενιάς. Πιστεύουμε ότι η παροχή υψηλού ποσοστού κυττάρων TSCM θα οδηγήσει σε πιο σταδιακή θανάτωση όγκων, προκαλώντας έτσι λιγότερη φλεγμονώδη απόκριση κυτοκίνης και βελτιώνοντας το προφίλ ανεκτικότητας των υποψηφίων προϊόντων CAR-T σε σχέση με αυτά των υπαρχουσών θεραπειών CAR-T. Εννοιολογικά, μέσω αυτών των κυττάρων TSCM, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε ένα κυρίως αυτοανανεώσιμο CAR-T «προφάρμακο»….»

Η εταιρία χρησιμοποιεί το δικό της σύστημα γενετικής τροποποίησης piggyBac  «το πιο σημαντικό πλεονέκτημα αυτής της προσέγγισης είναι η ικανότητά της να παράγει προϊόντα CAR-T με υψηλό ποσοστό κυττάρων TSCM. Πιστεύουμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε θεραπείες που προκαλούν πιο συνεπείς και ανθεκτικές αντιδράσεις, με λιγότερη τοξικότητα…». Επίσης διαθέτει το δικό της σύστημα gene editing «Cas-CLOVER» για το οποίο υποστηρίζει ότι κάνει πιο ακριβής «κοπές» από το CRISPR. Η εταιρία πειραματίζεται και στην μέθοδο μεταφοράς γενετικού υλικού με την τεχνική  « Νanoparticle».

Αυτό που μου αρέσει στην Poseida είναι ότι υπάρχει από την αρχή μέχρι το τέλος μια πολύ καινοτόμα προσέγγιση και είναι  προφανές ότι υπάρχει πατενταρισμένη τεχνολογία που μπορεί να αποδειχθεί πολύ σημαντική στην πορεία.  Αυτό στο οποίο έχει επενδύσει είναι η δυνατότητα να φτιάξει θεραπείες με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα με μικρότερο κόστος. (Το 75% του κόστους ενός  CAR T σχετίζεται με την τοξικότητα, η εταιρία πιστεύει ότι με τα Tscm έχει ξεπεράσει πολλά εμπόδια στην ασφάλεια, και στο κόστος ως εκ τούτου)

Τα προγράμματα που βρίσκονται σε φάση κλινικών ερευνών είναι δύο, για το πολλαπλό μυέλωμα (αποτελέσματα της φάσης 1 έδειξαν απόκρισης 67%) και  για τον καρκίνο του προστάτη.  Υπάρχουν προγράμματα σε προκλινικό στάδιο και για καρκινικούς όγκους και για γονιδιακές θεραπείες, και τα εργαστηριακά ευρήματα είναι εντυπωσιακά.

Αυτή την στιγμή και μετά από την εισαγωγή στην τιμή των $15, βρίσκεται στην περιοχή των $8,50 και φαίνεται να κάνει συσσώρευση σε αυτά τα επίπεδα με αυξημένους όγκους, έπειτα και από το τέλος της lock up περιόδου στις 05/01/21.

Τον Σεπτέμβριο είχε ανακοινώσει 340Μ μετρητά και 30Μ δανεισμό, έχει δηλαδή αρκετά μετρητά και για το 2021.  Στο μετοχολόγιό της περίοπτη θέση έχει η Novartis με ποσοστό 19% περίπου.

Παρακάτω οι 3 αναλυτές που καλύπτουν την εταιρία:

Η εταιρία λόγω των αρχικών σταδίων που βρίσκεται ο αγωγός προϊόντων της αποτελεί μια υψηλού ρίσκου επιλογή, καθώς ακόμα δεν έχει διεξάγει κάποια μεγάλης έκτασης κλινική έρευνα.  Τα εργαστηριακά ευρήματα είναι πολύ ενθαρρυντικά όπως και τα αποτελέσματα που έχει ανακοινώσει για την μικρή σε έκταση έρευνα πρώτης φάσης για το πολλαπλό μυέλωμα. Και πάντα έχω στο μυαλό μου ότι μπορεί να επιτύχει στην χρησιμοποίηση των θεραπειών CAR T και σε καρκινικούς όγκους πέρα από αιματολογικούς καρκίνους, κάτι που θα την έκανε απόλυτα πρωτοπόρο στον τομέα της βιοτεχνολογίας. Από αυτές  που έχω επιλέξει να βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιό μου από τις CAR T - εταιρίες είναι αυτή στην οποία πιστεύω περισσότερο στην τεχνολογία της (οι άλλες δύο είναι η Precision Biosciences και η Atara Biotherapeutics) και δίνω σε αυτήν περισσότερες πιθανότητες να μην έχουν ενσωματωθεί στην κεφαλαιοποίηση των 500Μ οι δυνατότητές της ή αυτά που πρόκειται να δούμε στο μέλλον. Το ότι ακόμα δεν έχει πουλήσει τίποτα σε άλλες εταιρίες από την τεχνολογική πνευματική της ιδιοκτησία και δεν έχει έρθει σε συμφωνία παραχώρησης δικαιωμάτων με κάποια μεγάλη εταιρία για κάποιο από τα προγράμματα που αναπτύσσει προσφέρει ένα μαξιλάρι ασφαλείας για την ώρα. Η συνέχεια επί της οθόνης.

(Έγραψα αυτό το κείμενο μόνος μου, έχω μετοχές των εταιριών που αναφέρονται, η άποψη που εκφράστηκε είναι προσωπική και δεν συνιστά προτροπή για επενδυτικές αποφάσεις)

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ

Εδώ, ΜΟΝΟ σε αυτή την κατηγορία αναρτήσεων που θα έχει το διακριτικό τίτλο "ΞΕΝΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ" , γράφετε ότι σχόλιο έχετε για ξένες μετοχές ή κρυπτονομίσματα.

Όσα αφορούν δείκτες & μετοχές ΧΑΑ, θα γράφονται MONO στην άλλη καθημερινή ανάρτηση που γνωρίζουμε τόσα χρόνια.

Για ξένους δείκτες καθώς και commodities, ζεύγη νομισμάτων μπορείτε να γράφετε σε όποια κατηγορία θέλετε.

Προσοχή ΜΗΝ ΜΠΛΕΞΕΤΕ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ. Τα σχόλια για θέματα που δεν άπτονται αυτής της κατηγορίας πρέπει να τα βάζετε στην εκάστοτε τελευταία ανάρτηση της άλλης κατηγορίας (για ΧΑΑ κλπ) και όχι στη τελευταία που βλέπετε μόλις εισέρχεστε στο soltrade.

Το SOLtrade υπενθυμίζει ότι απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος δικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, έντυπο ή άλλο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του δημιουργού / συντάκτη.

vitalfinance
MetricTrade

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *