Σκέψεις για SP500 και αλλαγή στρατηγικής BAREN WUFFETT (Ξένες αγορές)

Η συνέχεια του breakout φαίνεται στο διάγραμμα:...

Μετά το +100% του SP500 σε μια 8ετία, έδωσε μετά το breakout περίπου ένα +250% επιπλέον στην επόμενη 5ετία. Ναι, ήταν μια φούσκα, αλλά ήταν μια φούσκα στην αρχή της.

Η εικόνα δε διαφέρει και πολύ από τη σημερινή, όπως έχω ξαναπεί, με το breakout Barren wuffettτης γαλάζιας γραμμής:

Εικονίδιο

Θα μου πείτε τώρα, επειδή έγινε τότε (και άλλες φορές στο παρελθόν, θα επαναλαμβάνεται εσαεί? Όχι βέβαια και φυσικά δεν υπάρχουν εγγυήσεις για κάτι τέτοιο. Είναι δουλειά του καθενός που ασχολείται με τις αγορές να αναζητήσει πώς ήταν ο κόσμος και η αμερικάνικη οικονομία το 1995 και να βρει αναλογίες και διαφορές με το τι συμβαίνει τώρα. Εγώ το έκανα και συνεχίζω να το κάνω και σε μεγάλο βαθμό έχω καταλήξει στο τι πιστεύω και τι θέλω να κάνω γι' αυτό.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν το κάνω!

Εφόσον πιστεύω ότι είμαστε στην αρχή και όχι στο τέλος μιας μεγάλης κίνησης, αυτό που θεωρώ ότι οφείλω να κάνω είναι να βρω τους αυριανούς νικητές. Αυτούς που αν ασχοληθώ σωστά κι επισταμένα τώρα, θα μου δώσουν σε 2~3 χρόνια υπεραποδόσεις χωρίς να είμαι διαρκώς πάνω από ένα διάγραμμα. Αυτούς που ακόμα κι αν γυρίσει η αγορά στα σοβαρά κάτω έχουν τις καλύτερες δυνατές πιθανότητες να επιβιώσουν και να επικρατήσουν στο αντικείμενό τους.

Και αναρωτιέμαι, για τις 20+ εταιρείες που έχω αυτή τη στιγμή στο Χ/Φ μου:
- Γνωρίζω το όνομα και το βιογραφικό του CEO?
- Έχω δει και διαβάσει όλες τις συνεντεύξεις του που μπορώ να βρω?
- Έχω την πληρέστερη δυνατή εικόνα για τις προοπτικές της αγοράς που διεκδικούν μερίδιο, για τη διείσδυση και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της στην αγορά αυτή?
- Έχω πλήρη εικόνα για τα θεμελιώδη τους, τα προβλήματα, τους κινδύνους και τις προοπτικές?

Η απάντηση σε όλα αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα που θεωρώ κρίσιμα είναι ΟΧΙ. Και είναι όχι γιατί αντί να ασχολούμαι με αυτά, πιάνω διαρκώς τον εαυτό μου πάνω από ένα διάγραμμα να προσπαθώ να ανιχνεύσω τι πιστεύει η αγορά γι' αυτές, αντί να διαμορφώνω την πληρέστερη δυνατή δική μου άποψη γι' αυτές.
Πιάνω τον εαυτό μου να κυνηγάει διαρκώς τη γρήγορη απόδοση, το ξέσπασμα που σου δίνει την ικανοποίηση του γρήγορου κέρδους, αλλά χάνω τη δυνατότητα για το μακροπρόθεσμο κέρδος, που απαιτεί πολύ λιγότερη προσπάθεια τελικά, αλλά πολύ περισσότερο επικεντρωμένη και σοβαρή.

Δε λέω, θα ήθελα πολύ να είμαι επαγγελματίας trader και να ασχολούμαι όλη μέρα με αυτό, αλλά δυστυχώς δεν είμαι και δε μπορώ να γίνω άμεσα. Είμαι υποχρεωμένος να δουλέψω για τα προς το ζην και σα να μην έφτανε αυτό μετά πρέπει να ζήσω και τη ζωή. Συνεπώς το μοντέλο "όλη μέρα πάνω από ένα διάγραμμα" δε λειτουργεί για μένα. . .

Βλέπω ότι αν θέλω να πάρω τα μέγιστα από αυτό που πιστεύω πως ακολουθεί θα πρέπει να αλλάξω ριζικά νοοτροπία και προσέγγιση και στην αμερικάνικη αγορά.

Άρα ξεκινάει άμεσα ένα μακρύ ταξίδι, με λιγότερα διαγράμματα (αποκλειστικά σε άνω του ημερήσιου timeframe) και πολύ πολύ ΠΟΛΥ ψάξιμο των εταιρειών που κατέχω και έχω στο στόχαστρο. Ένα ταξίδι χρονοβόρο, απαιτητικό και που απαιτεί περισσότερη ενδοσκόπηση και εσωστρέφεια.

 

Το SOLtrade υπενθυμίζει ότι απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος δικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, έντυπο ή άλλο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του δημιουργού / συντάκτη.

vitalfinance
MetricTrade

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *