Πόσο πιθανή είναι μια διόρθωση στους δείκτες;

Προβλημάτισε αυτή την εβδομάδα η αγορά που έσπευσε να διορθώσει αντί να κάνει λίγο ακόμα ψηλότερα παρασυρόμενη από το πανηγυρικό κλίμα στις διεθνείς αγορές.

Ο ΓΔ και ο ΔΤΡ δημιούργησαν με λίγη καθυστέρηση σε σχέση με τον 25ρη και δεύτερο τοπικό χαμηλό στο χαμηλό της τετάρτης που αν το παραβιάσουν θα μπουν κι αυτοί σε καθοδική τάση βραχυπρόθεσμα. Για τον FTSEM δεν άλλαξε κάτι. Παραμένει σε καθοδική τάση τόσο στο ημερήσιο όσο και στο εβδομαδιαίο. Ο FTSE παραβίασε τη δική του στήριξη μόνο για λίγο αλλά είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει τους ΓΔ και ΔΤΡ αν πάνε για διόρθωση.

,Μπορεί οι ανοδικές διασπάσεις στις οποίες έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα τελευταία να μην έχουν ακυρωθεί αλλά οι πιθανότητες να δούμε την παραβίαση του χαμηλού της 6/11 είναι αρκετές λόγω των καθοδικών αποκλίσεων που θα δούμε παρακάτω στα ημερήσια και στα εβδομαδιαία διαγράμματα των 3 δεικτών.

Το καλό είναι ότι δεν έχουμε στις περισσότερες περιπτώσεις ομοφωνία και των δυο ταλαντωτών που εξετάζονται.

Μια ματιά στο πινακάκι στο οποίο γύρισε στο μπλε η ΕΛΧΑ αλλά κοκκίνισε στο ημερήσιο ο ΑΔΜΗΕ και στο εβδομαδιαίο η ΜΙΓ, ενώ σε ΑΡΑΙΓ και ΟΠΑΠ ανέβηκαν επίσης οι στηρίξεις του ημερήσιου πιο κοντά στις τρέχουσες τιμές. Η εικόνα είναι μοιρασμένη στο ημερήσιο ενώ στο εβδομαδιαίο εξακολουθεί για την ώρα να επικρατεί το μπλε.

Μια αναφορά (κατ'εξαίρεση) σε δυο δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που παρουσιάζουν πέρα από Τ.Α, μια όχι και τόσο ρόδινη εικόνα ίσως πρέπει να μας προβληματίσει.

Το ένα είναι το άρθρο του κ. Χαροκόπου και στο άλλο αναφέρει ο κ. Στούπας:

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Beta Sec στο εξάμηνο του 2019 τα κέρδη των εισηγμένων στο ΧΑ παρουσιάζοντας άνοδο κατά 117% έφτασαν τα 1,19 δισ. Ευρώ, με τον κύκλο εργασιών να φτάνει στα 35,9 δισ. Ευρώ. Αν δεν έχουμε εκπλήξεις κατά το  β' εξάμηνο στο σύνολο του έτους θα μπορούσαμε να φτάσουμε τα 2,5 δισ. Ευρώ καθαρά κέρδη.

Με την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ (το άθροισμα της αξίας όλων των εισηγμένων) να είναι περί τα 58 δισ. Ευρώ έχουμε ένα δείκτη Ρ/Ε (τιμή προς κέρδη) περί το 24,1.  Αυτό σημαίνει πως αν κάποιος αγοράσει μια μετοχή ΧΑ θα χρειαστεί να περιμένει 24,1 χρόνια για να πάρει πίσω από ετήσια κέρδη το κεφάλαιο που διέθεσε.

Τούτο δεν μοιάζει να δείχνει πως η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι ιδιαίτερα φθηνή.  Η αμερικάνικη αγορά (S&P 500) έχει Ρ/Ε περί το 22 και η Γερμανική αγορά (DAX) περί το 18.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΓΔ - ΕΤΕ , ΟΤΕ (ΜΕΤΟΧΟΚΥΝΗΓΟΣ)

ΙΝΤΚΑ (DORISAEL)

ETE (ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ), (ΣΟΛΩΝ)

ΕΛΛΑΚΤΩΡ

ΑΒΑΞ (ΤΕΟ)

ΜΙΓ (ΤΕΟ)

 

Μη χάσετε την προσφορά της Vitalfinance για μετοχές & παράγωγα ΧΑΑ

Δείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε επίσης: