STOXX 600 BANKS, DAX, DJIA: Οι εκτιμήσεις του goldfish (30/8/19)

STOXX 600 Banks (European Banks index).

Ένας από τους δείκτες που μελετάμε την μεσοχρόνια κίνησή τους είναι και ο δείκτης των Ευρωπαϊκών τραπεζών.

Εκτιμούμε ότι ο εν λόγω δείκτης έχει σημαντικές πιθανότητες να κινηθεί βραχυχρόνια εκ νέου καθοδικά και στην συνέχεια να ακολουθήσει πολύ σημαντική ανοδική κίνηση. Μια τέτοια συμπεριφορά είναι απόλυτα συμβατή με την εκτιμώμενη μεσοχρόνια κίνηση σημαντικών δεικτών σε προηγούμενα σχόλια.

Ο χρονισμός του βέβαια δεν είναι τυχαίος με τις κινήσεις στην ευρύτερη Ευρωπαϊκή αγορά και τις αποφάσεις της ΕΚΤ και FED σε λίγες εβδομάδες. Οι αποφάσεις τους αναμένεται τελικά να δώσουν ισχυρή ώθηση στις αγορές αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι αγορές δεν μπορούν να αμφισβητήσουν τις προθέσεις τους μέχρι κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή (ως ένα μέσο πίεσης (??) για να υιοθετηθούν οι ΄΄σωστές΄΄ για την αγορά αποφάσεις.

Όσο αφορά την κίνηση του δείκτη, θεωρούμε ότι από την κορυφή στις αρχές του 2018 εξελίσσεται ένα καθοδικό 3κυματικό το οποίο είναι πλέον πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή του.

Είναι αρκετά πιθανό να υπάρξει ακόμα ένα τελευταίο νεότερο τοπικό χαμηλό. Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε ισχυρή ανοδική συνέχεια για τον κλάδο πράγμα που θα επηρεάσει πολύ θετικά και τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο. Δείτε, στο διάγραμμα που ακολουθεί, την τρέχουσα θέση του δείκτη και το πιθανότερο βραχυχρόνιο σενάριο:

Για τη μακροχρόνια θεωρούμε ότι έχει ξεκινήσει ένα τελευταίο μεγάλο καθοδικό κύμα (από τις αρχές του 2018) που θα οδηγήσει τον δείκτη σε νεότερα ιστορικά χαμηλά από αυτά του 2009. Εκεί θα κλείσει ουσιαστικά και ο μεγάλος καθοδικός κύκλος του Ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου και θα ξεκινήσει ο επόμενος μακροχρόνιος ανοδικός κύκλος.

Λόγω της συγκυρίας και της δομής του καθοδικού (3κυματικό) θεωρούμε ότι:

α) η ανοδική αντίδραση θα είναι πολύ σημαντική (ίσως και πάνω από το 62% retracement) και

β) το σύνολο του καθοδικού κύματος ''C'' θα είναι πιθανότατα τύπου ''ending diagonal'' (3-3-3-3-3)

Δείτε ένα επικαιροποιημένο διάγραμμα του δείκτη με την βασική εκτίμηση της μακροχρόνιας κίνησής του:

Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι στα τελευταία αυτά ιστορικά χαμηλά θα έχει πολύ σημαντικές πιθανότητες να ολοκληρωθεί και η μακροχρόνια καθοδική κίνηση για τον Εγχώριο τραπεζικό κλάδο (ΔΤΡ).

DAX

Ο δείκτης επιβεβαίωσε την εκτίμηση ότι θέλει να κινηθεί πλησιέστερα στις 12,000 μονάδες και μετά να συνεχίσει εκ νέου καθοδικά. Θεωρούμε ότι η τρέχουσα άνοδο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί:

Μόνο κίνηση πάνω από τις 12,350/400 μονάδες θα απειλήσει το σενάριο αυτό.

Τα δύο βασικά μεσοχρόνια σενάρια για τον δείκτη έχουν παρουσιαστεί σε προηγούμενα σχόλια. Κοινό τους σημείο μια ευρύτερη διόρθωση στο χρόνο και τιμές. Η διαφορά τους είναι στο εύρος της διόρθωσης.

Αν πράγματι έχουμε καθοδική συνέχεια, το πρώτο σενάριο το οποίο θα πρέπει να δοκιμαστεί (γιατί ΄΄προβλέπει΄΄ μια πιο περιορισμένη κάθοδο τιμών) είναι αυτό ενός μεσοχρόνιου ΄΄συμμετρικού τριγώνου΄΄ από το υψηλό των 13,596 μονάδων.

Στη πράξη το επόμενο καθοδικό σκέλος θα περιοριστεί πάνω από το επίπεδο των 10,801 - 10,707 μονάδων όπου και θα ακολουθήσει εκ νέου ισχυρή ανοδική 3κυματική κίνηση. Δείτε το σενάριο αυτό στο διάγραμμα που ακολουθεί:

Είναι απολύτως σαφές ότι μόνο με την καθοδική παραβίαση του επιπέδου αυτού θα υϊοθετήσουμε την δυσμενέστερη εκδοχή με τον δείκτη να  προσεγγίζει επίπεδα κάτω από 10,000 μονάδες.

DJIA

Ο δείκτης έχει ολοκληρώσει ένα πρώτο καθοδικό στις 25,340 μονάδες και έκτοτε κινείται ανοδικά διορθωτικά. Θεωρούμε ότι έχει σχεδόν ολοκληρώσει την κίνηση αυτή και επομένως θα πρέπει πολύ σύντομα να επιβεβαιώσει και στην πράξη την έναρξη του επόμενου καθοδικού σκέλους.

Μόνο μια ισχυρή ανοδική συνέχεια μπορεί να ακυρώσει το σενάριο αυτό:

Από τα χαμηλά στα τέλη του 2018 (21,712) παρατηρούμε ότι το ανοδικό στις 27,398 μονάδες είναι 3κυματικό (κύμα ''1''). Αυτό αφήνει ανοικτά πολλά κυματικά ενδεχόμενα (ακόμα και αυτό των νεότερων χαμηλών των 21,712 μονάδων).

Η εκτίμησή μας είναι ότι οι περισσότερες πιθανότητες είναι να βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεσοχρόνιο ανοδικό τύπου ''ending diagonal'' 3-3-3-3-3.

Αυτό σημαίνει ότι βραχυχρόνια θα υπάρξει μια σχετικά βαθιά καθοδική συνέχεια αλλά δεν θα διασπαστεί αξιόπιστα καθοδικά το επίπεδο των 23,900 μονάδων (max: 22,962):

Σε ευρύτερο χρονικό πλαίσιο η εκτίμηση αυτή μεταφράζεται σε μεσοχρόνια ανοδική συνέχεια με ισχυρές ανοδικές κινήσεις αλλά και ενδιάμεσες ισχυρές διορθώσεις που θα δημιουργήσουν σοβαρή σύγχυση στους επενδυτές για τις προθέσεις της αγοράς.

Οι επόμενες μεσοχρόνιες κορυφές είναι πολύ υψηλότερα με την τελική να προσεγγίζει τις 30,000 μονάδες. Μια ενδεικτική μέτρηση και κίνηση στον χρόνο είναι όπως αυτή που ακολουθεί:

Πραγματοποίηση του εικονιζόμενου σεναρίου θα δώσει και τον απαραίτητο χρόνο στην Ελληνική αγορά να ξεδιπλώσει παράλληλα και το δικό της ανοδικό σενάριο.

Όλα τα παραπάνω είναι μέρος της εβδομαδιαίας ενημέρωσης της Vital Finance η οποία περιλαμβάνει επίσης και ΓΔ, ΔΤΡ, και διανέμεται στους πελάτες της. Αν κάποιος επιθυμεί να εγγραφεί ως αποδέκτης μπορεί να ξεκινήσει με ένα κλικ στο τέλος των αναρτήσεων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

CENER Δ.Π

ΔΤΡ 2 ΣΕΝΑΡΙΑ (GOLDFISH)

ΙΝΚΑΤ (DORISAEL)

ΔΕΗ μίνι αν. ΩΚΩ    κι αποκλίσεις

ΒΙΟ (ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ), (JIM MARKCUS)

vitalfinance
MetricTrade

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *