DAX vs ΓΔ: Goldfish 18/8/19

Με καθυστέρηση τριών ημερών θα δούμε μια σκέψη του φίλου μας του Γιάννη όπως παρουσιάστηκε στους πελάτες της Vital Finance στην εβδομαδιαία ενημέρωση της Κυριακής γιατί έχει και μεσομακροπρόθεσμο ενδιαφέρον:

Το τελευταίο διάστημα βλέπουν το φως της δημοσιότητας επαναλαμβανόμενα αρνητικά νέα για την κατάσταση της Γερμανικής οικονομίας. Επίσης, έχουν ακουστεί πολλές και διαφορετικές γνώμες για το πως μπορεί να αποτραπεί μια ύφεση στην οικονομία της.

Προς το παρόν φαίνεται να έχει αποφασιστεί να αντιμετωπιστεί ΄΄συγκυριακά΄΄ το πρόβλημα μέσω της πολιτικής της ΕΚΤ (διαχείριση επιτοκίων & επιπλέον αγορές διαφόρων assets). Οι Γερμανοί δεν είναι ακόμα διατεθειμένοι να πειράξουν την ΄΄Ιερή αγελάδα΄΄ του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού (και της δημοσιονομικής επέκτασης). Το πιθανότερο σενάριο είναι να καταφέρουν να αναβάλουν η να περιορίσουν το πρόβλημα για τα επόμενα 1,5 με 2 χρόνια.

Η αγορά, μέσω του δείκτη DAX, προέβλεψε με αξιοσημείωτη ακρίβεια τα επερχόμενα προβλήματα μετά την κορύφωση στις 13,596 μονάδες (αρχές 2018). Έκτοτε, προχώρησε ουσιαστικά σε μια οριζόντια βαθιά  διόρθωση αναζητώντας επιπλέον κίνητρα. Δεν είναι τυχαίο που χρονικά η ολοκλήρωση της καθοδικής κίνησης του δείκτη συμπίπτει με την ανακοίνωση και έναρξη του επόμενου προγράμματος αναζωπύρωσης της οικονομίας από την ΕΚΤ.

Έχουμε λόγους όμως να πιστεύουμε ότι το πρόβλημα θα επανέλθει δριμύτερο (οικονομική ύφεση) και τότε θα πρέπει να ληφθούν πραγματικά σημαντικές πολιτικές αποφάσεις στο σύνολο των μεγάλων οικονομιών σε επίπεδο χάραξης πολιτικής και όχι απλά νομισματικών μέτρων.. Οι αποφάσεις αυτές δεν θα είναι εύκολες και θα χρειαστεί χρόνος για να γίνουν αποδεκτές και να ξεκινήσουν εφαρμογή. Για αυτό ακριβώς το λόγο θα υπάρξει μεσοχρόνια ισχυρή ταλαιπωρία στις οικονομίες και στις υποκείμενες αγορές τους.

Αν δούμε το μακροχρόνιο διάγραμμα του Dax διαπιστώνουμε δύο βασικά πράγματα:

α) η αγορά αντιλήφθηκε πολύ νωρίς ότι η αντιμετώπιση της κρίσης του 2007 με τον ΄΄Γερμανικό τρόπο΄΄ θα ενίσχυε τα μέγιστα την Γερμανική οικονομία. Αυτό, διαγραμματικά, έγινε αντιληπτό με την εντυπωσιακή άρνηση του δείκτη να κάνει νεότερα χαμηλά το 2009 (όπως όλοι οι σημαντικοί δείκτες και οικονομίες τότε σε σχέση με τα χαμηλά του 2003).

β)  Ο δείκτης, κυματικά,  βρίσκεται σχετικά κοντά (1,5 με 2,5 χρόνια) στην ολοκλήρωση ενός μακροχρόνιου ανοδικού κύκλου (από το 2003). Αυτό σημαίνει ότι με την ολοκλήρωσή του θα αναμένουμε να εκδηλωθούν πολύ σημαντικές καθοδικές πιέσεις. Το μέγεθός τους πιθανόν να είναι παρόμοιο με αυτό της κρίσης του 2007 - 2009.

Δείτε το μακροχρόνιο διάγραμμα του δείκτη και την εκτίμηση μας για την κυματική του θέση στην τρέχουσα χρονική συγκυρία:

Κυματικά, η εκτίμηση μας είναι ότι μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας διόρθωσης απομένει ένα πολύ τελευταίο ανοδικό σε σημαντικά υψηλότερα νεότερα ιστορικά υψηλά.

Το ανοδικό αυτό χρονικά μπορεί να διαρκέσει και 2 χρόνια. Το εξαιρετικά σημαντικό για εμάς είναι η θέση που θα έχει τότε η εγχώρια αγορά (ο ΓΔ).

DAX vs ΓΔ

Όπως ίσως θυμάστε, είχαμε αρχικά εκτιμήσει ότι η άνοδος από τις 592 μονάδες θα ολοκληρώνονταν στην περιοχή των 830 μονάδων. Στη συνέχεια θα ακολουθούσε ένα ακόμα καθοδικό σκέλος με επιστροφή του δείκτη στο χαμηλό των 592 (η και λίγο χαμηλότερα). Το διάγραμμα είχε ως εξής:

Το γεγονός που ανέτρεψε αυτή την κυματική δομή είναι αναμφισβήτητα η μεγάλη διαφορά υπέρ του κόμματος της ν.δ στις Ευρωεκλογές, που έθεσε τις βάσεις για την μετέπειτα άνετη αυτοδυναμία στις βουλευτικές εκλογές. Αυτό επέτρεψε στον δείκτη να επεκτείνει σημαντικά την κίνηση του και να προχωρήσει σε οριακά νεότερα υψηλά.

Στη τρέχουσα διόρθωση απουσιάζουν οι ΄΄εσωτερικοί΄΄ λόγοι και πλέον η κίνηση εξαρτάται από τον βαθμό διόρθωσης των ξένων σημαντικών αγορών. Για αυτές, η εκτίμηση μας είναι ότι εκκρεμεί ακόμα ένα ισχυρό καθοδικό σκέλος. Αν γίνει έτσι η εγχώρια αγορά θα ακολουθήσει παράλληλα.

Η πολύ θετική εξέλιξη να βρεθεί ο ΓΔ στα προηγούμενα υψηλά έχει αυξήσει πολύ τον ΄΄διαθέσημο χώρο διόρθωσης΄΄. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που προκρίνουμε πλέον ως πιθανότερο το σενάριο μιας βαθιάς διόρθωσης ακόμα και σε συνθήκες μεγάλης πίεσης από τις ξένες αγορές. Δείτε στην σχετική ευνοϊκή θέση του ΓΔ έναντι του Dax:

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, ο Dax θα έχει ακόμα ένα μεσοχρόνιο ανοδικό να ολοκληρώσει σε σημαντικά υψηλότερα νέα ιστορικά υψηλά.

Στο σημείο αυτό επαναλαμβάνουμε την κρισιμότητα του σε τι επίπεδο θα μας βρει το τέλος της κίνησης του Dax (λόγω της πολύ σοβαρής διόρθωσης που αναμένουμε αμέσως μετά και της εύλογης εκτίμησης ότι θα ακολουθήσουμε).

Οι βασικές μεσοχρόνιες επιλογές παραμένουν ανοδικές και διαφέρουν στην δομή και ύψος της ανόδου:

α) Ισχυρή ανοδική επέκταση με βασικό στόχο τα υψηλά του Μαρτίου 2014 (και ίσως βραχυχρόνια υπέρβαση τους). Το σενάριο αυτό είναι το βασικό μας σενάριο.

Στη περίπτωση αυτή αναμένουμε η τρέχουσα διόρθωση να είναι βαθιά, ακόμα και κάτω από το 62% retracement. Το καθοδικό αυτό θα θεωρηθεί ως το κύμα 2 του ανοδικού κύματος iii.  Δείτε το διάγραμμα που ακολουθεί:

 β) Ανοδική επέκταση σχετικά περιορισμένου εύρους.

Μετά την βαθιά διόρθωση αναμένουμε ανοδική επαναφορά του δείκτη και προσέγγιση της περιοχής των 1000 - 1050 μονάδων. Εκεί, ο δείκτης θα διορθώσει σχετικά βαθιά και θα επικαλύψει το υψηλό των 895,64 μονάδων. Θα έχουμε δηλαδή μια διαμόρφωση που μας δείχνει ανοδικό τύπου ''leading'' (5-3-5-3-5). Δείτε το αντίστοιχο διάγραμμα:

Το σενάριο αυτό αυτοδίκαια θα πάψει να υφίσταται (ακόμα και ως δευτερεύον) με την αξιόπιστη υπέρβαση των 1,100 μονάδων.

- Κοινό χαρακτηριστικό, μετά την ολοκλήρωση της συνολικής ανόδου, και των δύο σεναρίων μια βαθιά και σημαντικής χρονικής διάρκειας καθοδική διορθωτική κίνηση. Στο σημείο αυτό αναμένουμε νεότερο ιστορικό χαμηλό για τον Τραπεζικό κλαδικό δείκτη το οποίο θα συγκεντρώνει, κατά την γνώμη μας,  πλέον και σημαντικές πιθανότητες να είναι το τελευταίο (για πρώτη φορά από την κρίση).

DAX_Βραχυχρόνια εικόνα

Κυματικά, ο δείκτης δείχνει να έχει ολοκληρώσει το πρώτο καθοδικό σκέλος του. Εναλλακτικά μπορούμε να αποδεχτούμε μόνο ένα νεότερο πολύ τοπικό χαμηλό (καταληκτκό κύμα ''v'' ως ''ending'').

Το πολύ σημαντικό επίπεδο των 11,339 μονάδων που παρακολουθούσαμε στενά διασπάστηκε πολύ οριακά καθοδικά. Οι πιθανότητες παραμένουν να μην μπορέσει ο δείκτης να επανέλθει πάνω από το τελευταίο υψηλό των 12,655 μονάδων (σενάριο ενός ενδιάμεσου κύματος ''b'' ως ''expanded flat 3-3-5, όπως έχει αναλυθεί σε προηγούμενο σχόλιο):

Αναμένουμε ανοδική αντίδραση τουλάχιστον προς την περιοχή του 62% retracement (Μόνο πάνω από τις 12,400 μονάδες θα αμφισβητηθεί το τρέχον σενάριο και θα έχουμε ανοδική επέκταση προς τις 12,867 - 13,000 μονάδες).

Στη συνέχεια καθοδικό γύρισμα προς τον γνωστό καθοδικό στόχο κάτω από τις 10,000 μονάδες:

ΓΔ

Το επίπεδο των 784 μονάδων παραμένει πολύ σημαντικό για την βραχυχρόνια κίνηση του δείκτη. Παραμένει πιθανή μια πολύ βραχυχρόνια καθοδική διακύμανση προς εκεί και μετά η αναμενόμενη ανοδική αντίδραση παράλληλα με τους ξένους δείκτες:

Η ενημέρωση είχε βέβαια και ΔΤΡ, ΜΟΗ, ΕΤΕ, ΔΕΗ. 

Οι ενδιαφερόμενοι να εγγραφούν στη λίστα αποδεκτών αυτής της ενημέρωσης μπορούν να ξεκινήσουν με την προσφορά κάτω από την ανάρτηση.

Μη χάσετε την προσφορά της Vitalfinance για μετοχές & παράγωγα ΧΑΑ

Δείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε επίσης: