Οι μετοχικές επιλογές του John X για το 2019

Και λίγα πράγματα για το (όπως προβλέπεται δύσκολο) 2019, τουλάχιστον για αρχή. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό και με την πεποίθηση ότι δεν θα υποφέρει πολύ το χαρτοφυλάκιο σε πτωτική συνέχεια και ότι σε ενδεχόμενο γύρισμα θα υπεραποδώσει, για το νέο έτος συνεχίζουμε με:

CENER. Κατά τη γνώμη μου αυτό με την πιο δυναμική προοπτική από τα χαρτιά του ομίλου. Σωλήνες και καλώδια να φαν και οι κότες τα επόμενα χρόνια. Προβληματισμός κυρίως για τα περιθώρια κέρδους. Γιατί έργα θα γίνουν και θα πάρει δουλείες, αλλά τι κέρδος θα έχει είναι το θέμα. Μέρισμα θα δώσει η θα βασιστούμε μόνο στην πιθανή υπεραξία στην τιμή της μετοχής;

ΑΔΜΗΕ. Κατατάσσεται στις μετοχές-ομόλογα και όσο είναι σε αυτά τα επίπεδα και παρακάτω, την θεωρώ αγοραστική ευκαιρία για ένα ποσοστό που επιθυμεί ο καθένας να έχει στο χαρτοφυλάκιο του, λαμβάνοντας υπόψη και το μέρισμα. Θα έχει περαιτέρω ανάπτυξη τα ερχόμενα χρόνια. Προβληματισμός για ότι παθογένεια προκύπτει από το κρατικό μάνατζμεντ.

ΕΥΔΑΠ. Τα ίδια και καλύτερα με τον ΑΔΜΗΕ, εξαιρετικά θεμελιώδη, μέρισμα, με τους αντίστοιχους προβληματισμούς. Να σημειώσουμε ότι όλα αυτά τα χαρτιά με πιθανότητα δεξιάς κυβέρνησης θα παίξουν και τη σπέκουλα των αποκρατικοποιήσεων κλπ, οπότε εκτός από σταθερότητα και καλή απόδοση, υπάρχει και πιθανότητα υπεραπόδοσης.

ΔΕΗ. Σε αντίθεση με τα παραπάνω κρατικά, δεν προσφέρει σταθερότητα και ελκυστική απόδοση, είναι όμως ακραία υποτιμημένη, πολυσορταρισμένη και σε επίπεδο που πιστεύω ότι δεν μπορεί να πάει πολύ χειρότερα (απορρίπτω τα περί χρεοκοπίας, εκτός και αν γίνει δολίως) με την προοπτική εξαιρετικής υπεραπόδοσης σε θετικές φήμες - εξελίξεις. Μου άρεσε και τεχνικά το μηνιαίο της.

ΑΣΚΟ. Δεν έχει χαμπαριάσει τίποτα από την γενικότερη πτώση το χαρτί, αντιθέτως. Εξαιρετικά θεμελιώδη, μέρισμα, πολύ καλή προοπτική με την επέκταση στο εξωτερικό. Ταβάνι ίσως στην Ελλάδα και λόγω δημογραφικού, αλλά εύστοχες κινήσεις. Δεν είμαι σίγουρος για τα παιδικά ρούχα και ως προς το τι μπορεί να κάνει στην online λιανική γιατί έχει να παίξει και με πελάτες της χονδρικής εκεί. Δείχνει συνέχεια της αύξησης των μεγεθών τα επόμενα χρόνια.

ΕΚΤΕΡ. Δεν έχει χαμπαριάσει τίποτα από την γενικότερη πτώση το χαρτί, αντιθέτως. Η μόνη που βλέπω για την ώρα από κατασκευές. Υγιέστατη εταιρία, υποτιμημένη, με έργα που έχει πάρει και θα "γράψουν" στα επόμενα αποτελέσματα (οπότε αναμένουμε και μέρισμα; ), συν την έκταση στην Πάρο.

ΙΚΤΙΝ. Απίστευτη αναπτυξιακή έκρηξη πέρσι και ράλι του χαρτιού. Δείχνει να αυξάνει σημαντικά και φέτος τα μεγέθη της, δίνει μερίσματα, οπότε παραμένουμε γιατί δείχνει η εταιρία να αυξάνει την παραγωγή της και να προσβλέπει σε μεγαλύτερη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Κακή συμπεριφορά-ασανσέρ του χαρτιού μετά τα υψηλά του (που έπιασε και την fair value του για μένα) που προσωπικά μου προκαλεί δυσαρέσκεια.

ΚΑΜΠ. Σημαντική βελτίωση αναμένεται στα αποτελέσματα του 2018. Μεγάλη επέκταση του Smart Park και κάλυψη σε μεγάλο ποσοστό των προς μίσθωση χώρων, πιθανή ανάπτυξη του Καμπάς project και πιθανή αποζημίωση ή ξεπάγωμα (μάλλον το πρώτο) για το Academy εντός 2019. Προβληματισμός για ενδεχόμενες καθυστερήσεις και για τον όμιλο στον οποίο ανήκει.

ΜΠΡΙΚ. Δεν έχει χαμπαριάσει τίποτα από την γενικότερη πτώση το χαρτί, αντιθέτως. Δίνει μέρισμα, επενδύει τους τελευταίους μήνες σε πολύ καλές περιπτώσεις ακινήτων. Μία μικρή ΑΕΕΑΠ με μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης.

ΠΕΡΣ. Δεν έχει χαμπαριάσει τίποτα από την γενικότερη πτώση το χαρτί, αντιθέτως. Παραμένουμε για τις γνωστές ιδιαιτερότητες που έχουν αναφερθεί και προσδοκούμε σημαντική βελτίωση των μεγεθών για το 2018 και υπεραπόδοση του χαρτιού είτε λόγω αποτελεσμάτων είτε λόγω εξελίξεων με ΔΠ κλπ.

ΤΕΝΕΡΓ. Μόλις που πάει να χαμπαριάσει τώρα από την γενικότερη πτώση. Επιστροφές κεφαλαίου, εξαιρετικές αποδόσεις, αναπτυξιακή προοπτική, κλάδος με μέλλον.

Προς το παρόν πάμε με αυτά. Υπάρχουν και άλλες που έχω στα ραντάρ, μικρές και μεγάλες που ίσως δώσουν ευκαιρίες. Για τις μικρές θα περιμένω αποτελέσματα ή ειδήσεις ή κίνηση στο ταμπλό. Για τις μεγάλες δεν ξέρω γιατί μπορεί να δώσουν ευκαιρίες (πχ ΜΥΤΙΛ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ κα) αλλά τις παίζουν hedge funds αρκετά και δεν είμαι για πολύ volatility καθώς έχω γίνει πλέον αρκετά "αργός" και με πρόθεση μείωσης μετοχών και διασποράς στο χαρτοφυλάκιο. Πολλά θα εξαρτηθούν και από το βάθος της διόρθωσης έξω και το μέγεθος και διάρκεια της αστάθειας μέσα.

 

vitalfinance
MetricTrade

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.