ΓΔ, ΔΤΡ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ, EUROBANK: Ανασκόπηση της μεγάλης εικόνας – FTSE, ΓΕΚΤΕΡΝΑ. ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ

Εξετάζουμε την τεχνική εικόνα όπως αυτή προκύπτει μέσω των μηναίων διαγραμμάτων του ΓΔ, του δείκτη τραπεζών καθώς και των έξι μετοχών που κατά την γνώμη μου επηρεάζουν περισσότερο όχι μόνο λόγω του ειδικού τους βάρους στον γενικό δείκτη αλλά και ψυχολογικά την εικόνα της αγοράς.

Η διάσπαση τον Αύγουστο του πλησιέστερου μηνιαίου low fractal στον ΓΔ, στις 735,66 μονάδες και του εκθετικού κινητού μέσου των 6 τελευταίων μηνιαίων χαμηλών (ΕΜΑ 6L ή ΕΚΜΟ 6Χ) αποδείχθηκε καθοριστική για τη συνέχεια. Τον Σεπτέμβριο χάθηκε και το χαμηλό των 700,11 και φαίνεται πλέον ότι δύσκολα θα αποφύγει και το 50% διόρθωσης όλου του Ανοδικού επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Τα σημεία αναφοράς που με βάση τα παραπάνω είναι ο ΕΚΜΟ 6Υ και το πλησιέστερο μηνιαίο high fractal αλλά και η κατερχόμενη γραμμή τάσης Q απέχουν πάρα πολύ πλέον και το ζητούμενο είναι να φρενάρει η πτώση. Το πρώτο high fractal του οποίου η ανοδική διάσπαση αποδείχθηκε καλός οιωνός για τη συνέχεια και συμπίπτει με το 50% fibo έχει κατά την άποψή μου καλές πιθανότητες (ως περιοχή τιμών) να παίξει το ρόλο του ανασχετήρα.

Τραγική είναι η τεχνική εικόνα στον ΔΤΡ όπου είχαμε το χαμηλότερο ιστορικό κλείσιμο μηνός και η μόνη ελπίδα να μην χαθεί και το απόλυτο χαμηλότερο χαμηλό των 358 μονάδων είναι οι αποκλίσεις στον ROC.

Στον ΟΤΕ το κλείσιμο κάτω από τον ΕΚΜΟ 6Χ τον Μάιο δεν είχε ακόμα τις συνέπειες που πιθανολογούσα αφού η διάσπαση της κύριας στήριξης που είναι η ανοδική γραμμή τάσης S κράτησε στη δοκιμασία όπως κράτησαν και τα δυο τελευταία μηνιαία low fractals στα 9,92 και 9,97 ευρώ. Το πρόβλημα που φαίνεται να δημιουργείται στην μεγάλη εικόνα τεχνικά είναι ο πιθανός σχηματισμός αναστροφής ΩΚΩ που βλέπουμε στο διάγραμμα. Η ενεργοποίησή του γίνεται με καθοδική διάσπαση της γραμμής λαιμού και η ακύρωσή του με ανοδική διάσπαση τουλάχιστον του δεξιού ώμου. Η αίσθησή μου πάντως είναι ότι αν ποτέ δούμε τιμές κοντά στους στόχους αυτού του σχηματισμού θα είναι πραγματικά δώρο για κάποιον που θέλει να τοποθετηθεί επενδυτικά.

Στον ΟΠΑΠ έχουμε ήδη ενεργοποιημένο αντίστοιχο σχηματισμό με τιμές να δίνουν το 3ο μηνιαίο κλείσιμο κάτω από τον ΕΚΜΟ 6Χ από τον Μάρτιο. Και εδώ ισχύει ότι γράψαμε και στον ΟΤΕ.

Στην ΕΤΕ είχαμε χαμηλότερο ιστορικό κλείσιμο μήνα και ο στόχος της τελευταίας Δ.Κ δεν έχει ακόμα πιαστεί πλήρως σε αντίθεση με τον στόχο της τριπλής κορυφής στο διάγραμμα με τα τα κλεισίματα που έχει επιτευχθεί.

Αντίστοιχες παραβιάσεις είχαμε και στην ΑΛΦΑ όπου βλέπουμε ακόμα κάποιες ανοδικές αποκλίσεις. Αν πιστέψουμε τον στόχο της Δ.Κ σε κλεισίματα πάμε ακόμα 10% χαμηλότερα λίγο πάνω από το 1,00 ευρώ ενώ αν πιστέψουμε την Δ.Κ των κεριών και τις διασπάσεις των τριγώνων πάμε σε τιμές που θα μπορούσε να δει σε συνθήκες βεβιασμένης ανακεφαλαιοποίησης. Προτιμώ να επιλέξω να ελπίζω στο πιο ήπιο σενάριο για το καλό της οικονομίας και της χώρας.

Την χειρότερη εικόνα έχει πάντα η ΠΕΙΡ η οποία βρίσκεται πιο κοντά από όλες στο απόλυτο ιστορικό χαμηλό. Και εδώ η μοναδική ελπίδα τεχνικά επαφίεται στην ανοδική απόκλιση του ROC.

Την καλύτερη εικόνα (ή την λιγότερο προβληματική) έχει η ΕΥΡΩΒ που έχει διασπάσει μόνο ένα μηνιαίο low fractal. Πάντως η καθοδική διάσπαση της S με κλείσιμο επιτρέπει σκέψεις για χαμηλότερα αφού ο στόχος του σχηματισμού τριγώνου είναι επίσης τα νέα ιστορικά χαμηλά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ 

FTSE (SOLWN), (SPARTAN), (Stevie)

ΠΙΝΑΚΑΚΙ

ΓΕΚΤΕΡΝΑ

ΕΥΔΑΠ

ΕΛΧΑ

vitalfinance
MetricTrade

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.