Το δράμα με το σκάνδαλο folli follie

Αντιγράφω ένα μέρος από το εξαιρετικό άρθρο της κυρίας Αλεξάνδρας Γκίτση και του κυρίου Νίκου Χρυσικόπουλου στο capital.gr και συνιστώ να το διαβάσετε ολόκληρο στην πηγή:

"...Η "τρύπα" 1 δισ. δολαρίων σε επίπεδο τζίρου και 290 εκατ. ευρώ στα τραπεζικά διαθέσιμα για το 2017 των εταιρειών του ομίλου της FFG στην Ασία, από την περιοχή δηλαδή που προβάλλονταν από την οικογένεια Κουτσολιούτσου ως η κινητήριος δύναμη του ομίλου, καίτοι αφορά σε προκαταρκτικά στοιχεία της Α&Μ, δεν αφήνει πλέον καμία αμφιβολία για το μέγεθος της επί σειράς ετών πλάνης. Παράλληλα, δημιουργεί εύλογα πλέον ερωτήματα για τον πιθανό ρόλο και τον βαθμό εμπλοκής ή μη της Fosunπου για πολλά χρόνια αποτελούσε τον στρατηγικό συνεργάτη της FFG στην Ασία, εκεί όπου θεωρητικά λειτουργούσαν πάνω από 300 σημεία πώλησης, εξαιρουμένης της Ασίας.

Τα ευρήματα της Α&Μ στα οικονομικά μεγέθη της FF για τις εταιρείες της στην Ασία που είδαν το φως της δημοσιότητας, προκαλούν σοκ, αφού εκτός από τα μηδαμινά τραπεζικά διαθέσιμα, μόλις 6,4 εκατ. δολάρια από 296,771 εκατ. δολάρια που εμφάνισε στις οικονομικές καταστάσεις του 2017, τα έσοδα της εταιρείας στην Ασία είναι στο μόλις 1/10 αυτών που είχε ανακοινώσει η Folli Follie, δηλαδή 116,847  εκατ. δολάρια, από 1,112 δισ. δολάρια που ανέφερε η εταιρεία.

Μόνον η αρχή

Τα ευρήματα αυτά, σύμφωνα με πηγές πολύ κοντά στη διαδικασία των ελέγχων που πραγματοποιούνται, είναι μόνο η αρχή, αφού η έκθεση της A&M κατατέθηκε στην εποπτεύουσα αρχή με την επισήμανση ότι το περιεχόμενό της περιέχει στοιχεία μη οριστικά που υπόκεινται στον οριστικό έλεγχο από διεθνή ελεγκτική εταιρεία, ενώ εκκρεμεί και η παράδοση της εγκληματολογικής (forensic) έκθεσης. "Ουδείς γνωρίζει τι άλλους λαγούς θα βγάλει το συγκεκριμένο ‘καπέλο’", ελέχθη χαρακτηριστικά από συνομιλητές του Capital.gr, συμπληρώνοντας πως η πραγματική αποτίμηση του ομίλου μπορεί να είναι ενδεχομένως ακόμη και μικρότερη των 400 εκατ. δολαρίων που είναι ο δανεισμός της μέσω των ομολογιακών δανείων που έχει συνάψει.

Το πόσο δυσάρεστη είναι η εικόνα του ομίλου θα φανεί σύντομα, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί όλοι οι έλεγχοι. Αρκετοί πάντως εκτιμούν, ότι η FFG, εάν καταφέρει να επιβιώσει από αυτή την κατάσταση, οι δραστηριότητές της θα περιοριστούν σε πολύ μικρό κομμάτι της αγοράς, κυρίως στην Ελλάδα και σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες. Ακόμη και το brand της εταιρείας λόγω των κατακλυσμιαίων γεγονότων που εξελίσσονται από τον περασμένο Μάιο, όταν δημοσιοποιήθηκε το περιβόητο report του QCM, έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα.

Εντύπωση προκάλεσε επίσης στην αγορά η τοποθέτηση του ιδρυτή και απερχόμενου προέδρου της εταιρείας, Δημήτρη Κουτσολιούτσου, ο οποίος περιοριζόμενος απλά να δηλώσει πως "δεν κατέστη δυνατό να ελέγξω με επιτυχία τις δραστηριότητες του ασιατικού ομίλου που είχα υπό την ευθύνη μου με αποτέλεσμα η παρούσα δυσάρεστη εικόνα στα οικονομικά του ομίλου", εξέφρασε την "απόλυτη εμπιστοσύνη στον υιό μου Γεώργιο Κουτσολιούτσο ο οποίος με επιτυχία διαχειρίζεται την κρίση με την συνδρομή των υπολοίπων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου". Στον CEO δηλαδή, όπως λένε στην αγορά, που είτε γνώριζε (άρα συνυπεύθυνος), είτε όχι (άρα εύπιστος) για τα επί σειρά ετών στοιχεία-μαϊμού της Ασίας, παραμένει στο τιμόνι του ομίλου..."

Το θέμα ανοίγει σε ξεχωριστή ανάρτηση μετά από αίτημα των φίλων του soltrade προκειμένου να μπορούν να γράψουν τις απόψεις τους και τα σχόλιά τους χωρίς να χρειάζεται να προσθέτουν σχόλια εκτός θέματος στις υπόλοιπες αναρτήσεις. Θερμή παράκληση ως εκ τούτου να γράφετε το σχόλιο που επιθυμείτε εδώ αποκλειστικά...

vitalfinance
MetricTrade

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.