ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ: Εβδομαδιαία ανασκόπηση

Η προχθεσινή καθοδική διάσπαση του μπλε ανοδικού τριγώνου έδωσε προτεραιότητα στον πτωτικό του στόχο σε σχέση με τον ανοδικό στόχο της κατερχόμενης αποκλίνουσας σφήνας, τουλάχιστον για όσο η καθοδική διάσπαση δεν αναιρείται και οι τιμές παραμένουν κάτω από το επίπεδο της ανοδικής διάσπασης  στις 793 μονάδες περίπου. Εφόσον μάλιστα έχουμε και διάσπαση των 741,98 μονάδων θα επιδεινωθεί περαιτέρω η τεχνική εικόνα αφού θα ενεργοποιηθεί και ο σχηματισμός διπλής κορυφής που έχει κατώτατο στόχο χαμηλότερα και από αυτόν της διάσπασης του ανοδικού τριγώνου. Η τάση παραμένει ξεκάθαρα καθοδική και για να αλλάξει απαιτείται υπέρβαση του υψηλότερου από τα δυο τελευταία high fractals που τώρα είναι στις 848,42 μονάδες.

Στο εβδομαδιαίο η τάση είναι βέβαια ξεκάθαρα πτωτική επίσης αλλά η V δεν έχει ακόμα διασπαστεί με εβδομαδιαίο κλείσιμο, πολλώ δε μάλλον δεν διασπάστηκε το επόμενο μηνιαίο κι εβδομαδιαίο low fractal στις 665,50 μονάδες, παρά το γεγονός ότι ο RSI14 έχει ήδη καταγράψει χαμηλότερες τιμές από τις αντίστοιχες της 24/3/17. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια κρυφή απόκλιση που θα δικαιολογούσε κάποια ανοδική αντίδραση αλλά δεν ξέρουμε αν αυτή η αντίδραση ήταν όλη κι όλη η κίνηση από τις 703 στις 845 μονάδες και τελείωσε ήδη.

Το καλύτερο σενάριο για τον δείκτη φαίνεται ότι θα ήταν να διορθώνει όλη την κίνηση από τις 563 μονάδες του περυσινού καλοκαιριού (τον Σεπτέμβρη προσέγγισε το 78.6% fibo), έστω κι αν έχει μια ακόμα τελευταία καθοδική κίνηση κάτω κι από τις 700 μονάδες. Με τις λίγες γνώσεις που διαθέτω στην κυματική πάντως δεν αισθάνομαι να μπορώ να το στηρίξω επαρκώς με κάποια κυματική μέτρηση, δεδομένου ότι η πτώση από τα υψηλά έτους δείχνει προωθητική, και μάλιστα την στιγμή που κάποιοι από τους κυματιστές της παρέας θεωρούν ότι σε βάθος χρόνου δεν θα αποφύγουμε τα νέα ιστορικά χαμηλά. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση όμως δεν αποκλείεται να προηγηθεί κάποια στιγμή μια ακόμη σοβαρή ανοδική κίνηση προς πολύ υψηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα.

Κάνοντας ένα κλικ στο tag ΔΤΡ μπορούμε να θυμηθούμε τις αναρτήσεις που αφορούν στον δείκτη. Αναφορικά με την μεγάλη εικόνα έχουν οι εκτιμήσεις των φίλων μας που είχαμε από τις αρχές του Οκτώβρη, όπως του goldfish για τη μεγάλη και τη μικρή εικόνα, του optimist, του geris και του sal. Ενδιαφέρον τέλος έχει και η ανάρτηση της 24/9 για τον δείκτη η οποία περιλαμβάνει και την (τότε) εκτίμηση του Νεκτάριου η τελευταία εκτίμηση του οποίου έχει πολύ ενδιαφέρον.

Με αυτά τα δεδομένα κάθε επικαιροποίηση κυματικών εκτιμήσεων στην μεγαλύτερη ιδίως εικόνα θα ήταν ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη.

Ας δούμε και την τελευταία επικαιροποίηση του goldfish από την τακτική ενημέρωση της Vital Finance

Το πιθανότερο σενάριο του δείκτη είναι η επίτευξη ενός ακόμα νεότερου τοπικού χαμηλού (παράλληλα με τους άλλους δείκτες). Αυτό θα αλλάξει προς το χειρότερο την εικόνα του δείκτη καθώς θα ακυρώσει το καθοδικό 3κυματικό από τις 1.146,11 μονάδες και πλέον θα το θεωρήσουμε μόνο ως το πρώτο σκέλος της καθόδου (''1''). Αναμένουμε δηλαδή σημαντικότατη ανοδική αντίδραση (''2'') παράλληλα με τους άλλους δείκτες και ένα τελευταίο καθοδικό σκέλος σε νεότερα χαμηλά (''3'') για να ολοκληρωθεί το κύμα ''D''.

Σε μεσοχρόνιο επίπεδο, επομένως, φαίνεται ότι θα δυσκολευτεί πολύ να διατηρήσει την δομή ενός ''συμμετρικού τριγώνου'' ABCDE (προηγούμενο post) και πιθανότατα θα τροποποιηθεί επί τα χείρω ως ''καθοδικό τρίγωνο'' ABCDE. Η εσωτερική δομή θα παραμείνει η ίδια (3-3-3-3-3). Στη πράξη θα προσεγγίσει το χαμηλό που σημειώθηκε με το ''Brexit'' στις 563,21 μονάδες.

Με το ένα η άλλο τρόπο ο δείκτης μας προδιαθέτει για τεράστιες διακυμάνσεις των επιμέρους μετοχών που τον αποτελούν αφήνοντας σημαντικότατο περιθώριο για trading ενδιάμεσα.

Η κορύφωση που αναμένουμε στους FTSE LC & ΓΔ μετά από μήνες αναμένεται να βρει τον ΔΤΡ σε ένα ακόμα χαμηλότερο υψηλό (κύμα ''Ε'') και επομένως σε πολύ δυσμενή θέση για να αποφύγει την επαναπροσέγγιση των προηγούμενων ιστορικών χαμηλών του.

Δείτε το διάγραμμα που ακολουθεί (σε λογαριθμική κλίμακα):

Μη χάσετε την προσφορά της Vitalfinance για μετοχές & παράγωγα ΧΑΑ

Δείτε το

Δείτε επίσης: