Εβδομαδιαία ανασκόπηση ΓΔ, FTSE 26, ΔΤΡ: Ψάχνοντας τον πάτο ακόμα μια φορά – EUROBANK (by Lorac)

Λιγότερο από 3% πλέον απέχει ο ΓΔ από το επίπεδο των 752 μονάδων που επαναλαμβάνεται εδώ πολύ καιρό τώρα αφού κάτω από εκεί αλλάζει με όρους fractals στο εβδομαδιαίο η μεσοπρόθεσμη τάση της αγοράς, στον βαθμό που εκπροσωπείται από αυτόν τον δείκτη, σε καθοδική.

Ακόμα λιγότερο (<2%) απέχουν οι 2008 μονάδες στον FTSE που είναι το αντίστοιχο επίπεδο αλλαγής της τάσης. Εντυπωσιακή η δικαίωση της καθοδικής απόκλισης του RSI στο εβδομαδιαίο διάγραμμα.

Ας έχουμε και μια εικόνα σε λογαριθμική κλίμακα σε σχέση με τις βασικές γραμμές τάσης.

Οι στόχοι που είχαν τεθεί από τις διασπάσεις των σχηματισμών που αναφέρονται τόσο καιρό τώρα στις αναρτήσεις για τους δείκτες και βέβαια στο πινακάκι έχουν πιαστεί στην μεγάλη τους πλειοψηφία κι αυτό που αναμένεται πλέον είναι η συμπεριφορά των δεικτών - ιδιαίτερα του ΓΔ - όσο πλησιάζει τις 760 μονάδες σύμφωνα και με τις σημειώσεις στα διαγράμματα στις οποίες περιλαμβάνονται και κάποιες οι οποίες συνηγορούν με το ενδεχόμενο (το υποστηριζόμενο και από την μεγάλη αύξηση του όγκου συναλλαγών την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας) να μην δούμε την διάσπαση των 752 - 2008 μονάδων χωρίς όμως και να μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι το αποκλείουν.

Το μεγάλο ερωτηματικό είναι πόσο χαμηλότερα θα κατέβουν οι τράπεζες που βρίσκονται ακόμα μια φορά κάτω από την τιμή της τελευταίας τους ΑΜΚ κι έχουν κυριολεκτικά τραβήξει την αγορά σε αυτή την διόρθωση. Ο δείκτης τους άλλαξε τελευταίος από τους τρεις δείκτες στις 29/8 την ημερήσια τάση του κάτω από τις 1047 μονάδες, αλλά πρώτος και καλύτερος την εβδομαδιαία με την παραβίαση του χαμηλότερου από τα δυο τελευταία weekly low fractals στις 919 μονάδες την Πέμπτη, με αποτέλεσμα να επιταχύνει κι άλλο την πτώση του χθες με νέο καθαρό πτωτικό gap ξεπερνώντας και τον κατώτατο στόχο του βασικού του πτωτικού σχηματισμού (ΩΚΩ).

Η μεγάλη αύξηση του όγκου πάντως δείχνει κατακόρυφη αύξηση αυτών που θεωρούν καλές τις τιμές στα επίπεδα που έχουν φθάσει ενώ και εδώ ο RSI έχει μπει για τα καλά στην υπερπωλημένη ζώνη την οποία είχε να επισκεφθεί 15 μήνες από τις 16 Ιουνίου 2016 όπως κι άλλοι δυο δείκτες.

Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα βλέπουμε ότι το τελευταίο κερί ήταν καταστροφή για την τεχνική εικόνα αφού άλλαξε την εβδομαδιαία τάση, έκλεισε το ανοδικό gap σαν να μην υπήρχε ως στήριξη, διέσπασε την τελευταία στήριξη από τις speed resistance lines (SRL), επίσης σαν να μην υπήρχε και έφθασε ως το 61,8% όλου του ανοδικού από τις 665,50 μονάδες. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν άλλες στηρίξεις πριν από τις γραμμές τάσης S & V θα μπορούσε κάλλιστα να τις φθάσει πολύ εύκολα.

Πλέον οι SRL μεταφέρονται ώστε να μετρούν όλη την κίνηση από το χαμηλό του περυσινού καλοκαιριού στις 563 μονάδες οπότε βλέπουμε ότι η τελευταία τους στήριξη είναι στην περιοχή των 800 μονάδων όπως και η S...

...αν μάλιστα λάβουμε υπόψη το λογαριθμικό διάγραμμα οι τιμές διέσπασαν ήδη την S και η κύρια στήριξη εστιάζεται στην V (όπως είναι εξ'αρχής κι η δική μας άποψη) με την οποία μάλιστα συμπίπτει απόλυτα η τελευταία SRL.

Με την μεσοπρόθεσμη τάση να είναι πλέον καθοδική το καλύτερο σενάριο για τον δείκτη είναι να κρατήσουν οι γραμμές τάσης και να μην αμφισβητηθούν τα επίπεδα των μηνιαίων low fractals στις 665,50 και 563,21 μονάδες.

Με τη λογαριθμική κλίμακα θα δούμε και το πρώτο μηνιαίο διάγραμμα μια που θεωρούμε ότι αντανακλά καλύτερα την μεγάλη εικόνα του δείκτη.

Βλέπουμε πόσο κρίσιμη στήριξη είναι η V που ενώνει τα δυο τελευταία μηνιαία τοπικά χαμηλά. Βλέπουμε ακόμα ότι ο RSI δεν κατάφερε ποτέ να ξεκολλήσει από την υπερπωλημένη ζώνη.

Μια ακόμα κακή για την τεχνική εικόνα εξέλιξη είναι η καθοδική διάσπαση του μηνιαίου τοπικού υψηλού στις 912 μονάδες, δεδομένου ότι την ανοδική του διάσπαση την είχαμε θεωρήσει σαν το πρώτο θετικό σημάδι για την αλλαγή της μεσομακροπρόθεσμης τάσης αναμένοντας βέβαια και την διάσπαση του επόμενου τοπικού υψηλού στις 1240 που δεν ήρθε ποτέ. Όπως βλέπουμε και στο γραμμικό μηνιαίο που ακολουθεί είναι σχεδόν βέβαιο ότι στο τέλος του Σεπτέμβρη θα έχει σχηματιστεί ένα ακόμα M. high fractal στο υψηλό του Ιουλίου η υπέρβαση του οποίου με τα ως τώρα δεδομένα θα είναι το κριτήριο για να μπορούμε να ξαναμιλάμε για μεσομακροπρόθεσμη ανοδική τάση των τραπεζών.

Ας δούμε τώρα και τις τελευταίες μεταβολές όπως αποτυπώνονται στο τελευταίο πινακάκι μας.

H εικόνα στις στήλες της τάσης είναι αντιπροσωπευτική αυτού που συμβαίνει τώρα στην αγορά, με την καθολική παραδοχή ότι η ημερήσια τάση είναι καθοδική (μόνο η 3Ε κι η ΜΟΗ παραμένουν ακόμα ανοδικές) ενώ στη στήλη της εβδομαδιαίας τάσης παίζεται όλο το παιχνίδι με το στοίχημα να είναι στον αν θα ακολουθήσουν τις τράπεζες στην αλλαγή της μεσοπρόθεσμης τάσης και άλλες μετοχές της πραγματικής οικονομίας όπως έκαναν ήδη η ΜΠΕΛΑ κι ο ΟΠΑΠ (στη ΔΕΗ είναι από καιρό καθοδική με αστερίσκο λόγω του διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ, αλλά το επίπεδο αλλαγής σε ανοδική κατέβηκε αυτή την εβδομάδα 20% ψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα) και βέβαια η ΜΙΓ η οποία είναι ξεχωριστή κατηγορία μόνη της αλλά έδειξε τον δρόμο στην αγορά έγκαιρα.

Τα τωρινά επίπεδα αλλαγής και της εβδομαδιαίας τάσης είναι σημειωμένα στο πινακάκι. Πιο μεγάλο κίνδυνο φαίνεται να διατρέχουν (λόγω εγγύτητας στο επίπεδο) η FFGROUP, ο ΤΙΤΑΝΑΣ, η ΜΟΗ, κι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ από την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση. Όσο για τις τράπεζες ο μόνος τρόπος να αλλάξουν την εικόνα τους είναι να υπερβούν τα επίπεδα πάνω από τα οποία αλλάζει η ημερήσια τάση που χαμήλωσε σε όλες χθες.

Κατά τα λοιπά σημαντικό μπορεί να αποδειχθεί το χαμήλωμα του πήχη για αλλαγή της ημερήσιας τάσης στην ΜΠΕΛΑ πράγμα που είναι το μόνο που μπορεί να θέσει σε αμφισβήτηση την καθοδική αλλαγή της μεσοπρόθεσμης τάσης της.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΥΡΩΒ (Lorac)

vitalfinance
MetricTrade

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.