Τα μηνιαία fractals και οι διασπάσεις τους σε FTSE, ΓΔ, SP500

Τέτοιες μέρες συνήθως δουλεύει κάπως παραπάνω το excel για μερικά backtests. Αυτή τη φορά σκέφτηκα να δω τι σημαίνουν οι διασπάσεις τους σε ΓΔ, Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης και S&P500.

Η μέτρηση έγινε σαν να επρόκειτο για trades με κριτήριο εισόδου short ή long αυτές τις διασπάσεις. Όταν δηλαδή κατά τη διάρκεια του μήνα είχα διάσπαση του πλησιέστερου low fractal άνοιγα θέση short στην τιμή κλεισίματος του μήνα αυτού και παρέμενα short μέχρι να δω διάσπαση του πλησιέστερου high fractal οπότε έκλεινα την θέση μου και άνοιγα θέση long, επίσης στην τιμή κλεισίματος του μήνα κατά τη διάρκεια του οποίου έβλεπα το υψηλότερο υψηλό και παρέμενα long μέχρι να ξαναδώ χαμηλότερο χαμηλό από το τελευταίο low fractal.

Το εξεταζόμενο διάστημα ήταν από το 1999 ως το τέλος του Μαρτίου.

Στον SP500 θα είχαν γίνει 10 trades, 7 των οποίων θα ήταν κερδοφόρα και 3 ζημιογόνα.

Στον ΓΔ θα είχα 7 trades 5 από τα οποία κερδοφόρα και 2 ζημιογόνα.

Άφησα τελευταίο τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης μια κι όπως είναι γνωστό από τις επανηλειμένες αναφορές είναι ο μόνος από τους τρεις εξεταζόμενους δείκτες στον οποίο είμαστε θεωρητικά ακόμα με θέση short αφού από τον Αύγουστο του 2014 που είχαμε καθοδική διάσπαση του πλησιέστερου low fractal, με κλείσιμο μήνα στις 3766,60 μονάδες, δεν διέσπασε ποτέ το πλησιέστερο high fractal το οποίο αυτή τη στιγμή είναι στις 1868,90 μονάδες οι οποίες είναι και το τελευταίο σήμα αλλαγής τάσης που δεν έχει ακόμα δοθεί στον δείκτη στον οποίον το backtest έδωσε 5 trades που θα ήταν ΟΛΑ κερδοφόρα. Τα τρία τελευταία "σήματα" τα βλέπουμε στο λογαριθμικό διάγραμμα που ακολουθεί.

Στην πιο κοντινή εικόνα βλέπουμε ότι αν οι 1610,77 μονάδες δεν χαθούν ως το τέλος Απριλίου τότε το πλησιέστερο μηνιαίο low fractal, θα ανέβει από τις 1371,02, στο χαμηλό του Φεβρουαρίου που μέχρι τώρα είναι το εβδομαδιαίο low fractal, κάτω από το οποίο αλλάζει η εβδομαδιαία τάση σε καθοδική όπως έχει ήδη αναφερθεί, πράγμα που κάνει ακόμα πιο σημαντικές τεχνικά τις 1610,77 μονάδες.

Στον Γ.Δ στον οποίον η πολυπόθητη ανοδική αλλαγή τάσης έχει συντελεστεί από τον Ιανουάριο, το αντίστοιχο επίπεδο του χαμηλού του Φεβρουαρίου είναι στις 602,43 μονάδες που είναι πλέον πολύ σημαντικές τεχνικά αν δεν διασπαστούν ως το τέλος αυτού του μήνα.

Τέλος στον αμερικανικό δείκτη το κρίσιμο επίπεδο είναι στις 2083,79 μονάδες. Τα "σήματά" του μετά το 2009 βλέπουμε στο διάγραμμα που ακολουθεί.

vitalfinance
MetricTrade

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.