ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: Αναζητώντας σημάδια αλλαγής της μηνιαίας τάσης.

Ο Δείκτης στο εβδομαδιαίο άλλαξε τυπικά την τάση των fractals με την υπέρβαση των 631,35 μονάδων αφού εκεί ήταν το υψηλότερο από τα δυο τελευταία εβδομαδιαία high fractals. Κοιτώντας το μηνιαίο όμως δεν βρίσκουμε κανένα high fractal σε συνδυασμό αποτελούμενο από 5 κεριά παρά μόνο στα υψηλά του 2014. Αν πάλι κοιτάξουμε απλούστερα τοπικά υψηλά και χαμηλά σε συνδυασμούς τριών κεριών βλέπουμε στο πλησιέστερο μηνιαίο υψηλό στις 731,18 μονάδες του Οκτώβρη και το επόμενο στις 857,92 του Μάη του 2015. Αν κοιτούσαμε τους αντίστοιχους συνδυασμούς 3 κεριών στο εβδομαδιαίο διάγραμμα, η εβδομαδιαία τάση θα θεωρείτο ανοδική από τις 581,53 μονάδες την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου.

Ένα στοιχείο θα μπορούσε να είναι η γραμμή τάσης που ενώνει τα υψηλά των Ιουνίου και Σεπτεμβρίου του 2014 η οποία δοκιμάζεται για πρώτη φορά αυτόν τον μήνα στο λογαριθμικό διάγραμμα που ακολουθεί και θεωρείται πιο αξιόπιστο από το απλό αριθμητικό στα μηνιαία διαγράμματα.

Untitled

...και βέβαια ένας ακόμη τρόπος είναι οι κινητοί μέσοι ή οι συνδυασμοί τους. Στο διάγραμμα βλέπουμε τους ΕΚΜΟ 4 υψηλών μηνός και τον ΕΚΜΟ 6 χαμηλών μηνός. Η σκέψη αξιοποίησής τους έχει ως εξής: Θεωρούμε ότι έχουμε σήμα αλλαγής της τάσης σε ανοδική όταν έχουμε υπέρβαση του ΕΚΜΟ 4Υ σε κλείσιμο μήνα. Η τάση παραμένει ανοδική έως ότου έχουμε κλείσιμο μήνα κάτω από τον ΕΚΜΟ 6Χ. Σε αυτή την περίπτωση θεωρούμε την τάση καθοδική μέχρις ότου δούμε ξανά κλείσιμο πάνω από τον ΕΚΜΟ 4Υ κ.ο.κ.

Για να μετρήσουμε την αποτελεσματικότητα αυτού συνδυασμού μετρήθηκε τι θα έκανε ο ΓΔ από αλλαγή σε αλλαγή από το 1987. Βρέθηκαν 22 αλλαγές από τις οποίες στις 12 υπήρχαν κέρδη με μ.ο 71.58%. Σε 10 αλλαγές θα υπήρχε ζημία της τάξης του 18,76% κατά μ.ο. Από τις 10 αυτές αλλαγές που θεωρούμε ότι ο συγκεκριμένος συνδυασμός ξεγελάστηκε οι έξη από αυτές ήταν μετά από διάσπαση του ΕΚΜΟ 6Χ και οι υπόλοιπες από τον ΕΚΜΟ 4Υ.   Πρέπει να σημειωθεί ότι από το 1998 και μετά ο συγκεκριμένος συνδυασμός  έγραψε μόνο μια φορά ζημιές τον Απρίλη του 2009 με απώλειες της τάξης του 12% κι αυτό όχι τόσο γιατί καθυστέρησε να δείξει την αλλαγή της τάσης σε ανοδική αλλά καθυστέρησε να αναγνωρίσει την αλλαγή σε καθοδική μόλις τον Ιανουάριο του 2010. Τα "σήματα" αυτά από το 2007 διακρίνονται στο διάγραμμα.

Τα τελικά κέρδη του ΓΔ θα ήταν 773% επί της μέσης τιμής όλων των αλλαγών που προαναφέρθηκαν.

Για τον τρέχοντα μήνα λήφθηκε υπόψη η σημερινή τιμή κλεισίματος του δείκτη η οποία ήταν οριακά πάνω από τον ΕΚΜΟ 4Υ. Αν δεν έχουμε υψηλότερο υψηλό αυτόν τον μήνα θα πρέπει το κλείσιμό του να είναι πάνω από τις 620,32 μονάδες για να θεωρηθεί ότι έχουμε το πρώτο σήμα για ενδεχόμενη αλλαγή της μηνιαίας τάσης που ίσως συνδυαστεί και με κλείσιμο πάνω από την πορτοκαλί γραμμή τάσης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΦΡΛΚ 2,60 το κατώτατο όριο διόρθωσης (ΤΑΣΟΣ) εδώ κι εδώ

 

vitalfinance
MetricTrade

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.