Έτοιμοι για την βουτιά ή έτοιμοι για όλα;

Το ερώτημα για την συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας είναι το που θα  φθάσει ο δείκτης στην  περίπτωση του πιο πιθανού σεναρίου, που είναι η μη εκλογή ΠτΔ και ως εκ τούτου η διάλυση της βουλής και η προκήρυξη εκλογών. Με άλλα λόγια πόσο έχει προεξοφληθεί από την αγορά το κακό αυτό σενάριο;

Στα δεδομένα της περιόδου μετά την μαύρη (για όσους βρέθηκαν σε θέσεις long)  Τρίτη είναι το μεγάλο discount της τιμής των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (αυτών που λέμε για συντομία ΣΜΕ) του δείκτη, που πολλές φορές ξεπέρασε και το 3% σε σχέση με την τιμή του δείκτη στην αγορά spot, πράγμα που σημαίνει κατά την άποψή μας ότι οι ενασχολούμενοι με την αγορά παραγώγων αναμένουν την αγορά χαμηλότερα.

Εκτίμησή μας είναι ότι σε περιπτώσεις πανικού που μπορεί να δημιουργηθούν σε τόσο ασταθές πολιτικό περιβάλλον, είναι πολύ δύσκολο για την τεχνική ανάλυση να προσδιορίσει τα επίπεδα που μπορεί να φθάσει ο πάτος της αγοράς. Παρ΄ όλα αυτά θα κάνουμε μια προσπάθεια να δούμε κάποια από αυτά τα επίπεδα.

FTSE 25 εβδομαδιαίο

εβδομ ftse

Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα βλέπουμε δυό στόχους που προέρχονται από μέτρηση κυμάτων και άλλους δύο από κλασικούς σχηματισμούς τεχνικής ανάλυσης που έχουν διαμορφωθεί, όπως ο σχηματισμός διπλής κορυφής και το καθοδικό τρίγωνο. Επεξηγήσεις υπάρχουν πάνω στο διάγραμμα.

O πρώτος πτωτικός στόχος που είχαμε θέσει έχει καλυφθεί από την πρώτη εβδομάδα της πτώσης και είναι το μήκος του πρώτου πτωτικού κύματος (Ν-D) επί 1,618%. Δεν πιστεύουμε όμως, ότι η αγορά έχει δει τα χαμηλά της .

Ο δεύτερος στόχος είναι αυτός της διάσπασης του τριγώνου R2 - S2, ήτοι η απόσταση μεταξύ F και D που είναι και η συνολική πρώτη ανοδική διόρθωση (2ο κύμα) υπολογισμένη από το σημείο της τελευταίας διάσπασης. Αυτό το επίπεδο είναι στο 238-9.

Ο τρίτος στόχος είναι αυτός του σχηματισμού διπλής κορυφής στο 222-3.

Ο τέταρτος στόχος είναι κάπως πιο ευάλωτος τεχνικά αφού είναι κυματικός και έχει να κάνει με το 1,618% του μήκους του πρώτου υποκύματος  του τρίτου κύματος της πτώσης (F-M). Υπάρχει όμως σοβαρότατος τεχνικός λόγος αμφισβήτησης του κύματος F-M ως πρώτου υποκύματος ενός κύματος 3, που έχει συζητηθεί - παρουσιαστεί στο μπλογκ από τον φίλο Nondas21. Για τη ιστορία να πούμε ότι ο στόχος αυτός είναι λίγο υψηλότερα, περίπου 10-11 μονάδες από το ιστορικό χαμηλό του 2012.

Στο ημερήσιο διάγραμμά που ακολουθεί βλέπουμε ότι οι τιμές είναι κάτω από τους εκθετικούς κινητούς μέσους όρους (ΕΚΜΟ) 22 ημερών και 3 υψηλών που είναι και ο βασικός μας μπούσουλας σε ημερήσιο time frame. Άρα το "σήμα" μας παραμένει short.

FTSE 25 ημερήσιο 23/12/14

Χωρίς τίτλο

Αξιοσημείωτες εδώ οι αποκλίσεις με τον δείκτη RSI αφού "αρνήθηκε" να κάνει χαμηλότερα χαμηλά ως τώρα, όταν ο 25ρης έκανε χαμηλότερες τιμές συγκριτικά με τα χαμηλά του Οκτώβρη και του Νοέμβρη. Μένει να δούμε αν αυτές οι αποκλίσεις θα συνεχιστούν να υφίστανται και στην περίπτωση νεώτερων χαμηλών.

Στο 120λ διάγραμμα που ακολουθεί βλέπουμε ότι ο δείκτης έχει δώσει σήμα short με το κλείσιμο διώρου κάτω από τον ΕΚΜΟ 8 χαμηλών. Η διάσπαση του μπλε τριγώνου μπορεί να οδηγήσει τις τιμές έως και 29 μονάδες χαμηλότερα από το σημείο της διάσπασης. Αν αυτή διάσπαση γίνει την Δευτέρα το επίπεδο αυτό υπολογίζεται λίγο πάνω από τις 242 μονάδες.

FTSE 25 120λ

Χωρίς τίτλο

Στο 60λ διάγραμμα με βάση τους ΕΚΜΟ 19 Υ/Χ είμαστε επίσης με short σήμα από το πρώτο ωριαίο κερί της περασμένης Τρίτης αφού είχαμε κλείσιμο ώρας κάτω από τον ΕΚΜΟ 19 χαμηλών.

FTSE 25 60λ

Χωρίς τίτλο

Όπως βλέπουμε στο συγκεντρωτικό πίνακα των μετοχών του δείκτη, το rebound από τα πρωϊνά χαμηλά της Τρίτης οφείλεται κυρίως στον ΟΤΕ, την Coca Cola (EEE) αλλά και στο μάζεμα στο τέλος των ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ και ΟΠΑΠ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΔΕΙΚΤΗ ΥΨΗΛΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ

Χωρίς τίτλο

Δεδομένου ότι δεικτοβαρείς μετοχές όπως αυτές των τραπεζών έχουν ενεργοποιημένους σχηματισμούς που "δείχνουν" ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, εκτιμάται ότι και ο δείκτης θα κινηθεί χαμηλότερα προς τον στόχο των 238-9 μονάδων, με την οριστικοποίηση του σεναρίου των άμεσων εκλογών.

Θα ήθελα να διευκρινήσω ότι προσωπικά εύχομαι να εκλεγεί πρόεδρος την Δευτέρα κόντρα στα προγνωστικά και να πεταχτεί στα σκουπίδια η πρόβλεψη που μόλις διαβάσατε, μια και πιστεύω ότι κίνηση των δεικτών σημαντικά χαμηλότερα θα σημάνει και σημαντικές δυσμενείς εξελίξεις στην ελληνική οικονομία κατά συνέπεια και στην ζωή πολλών από εμάς.

Σε αυτή την περίπτωση μπαίνουμε long σε ημερήσιο με κλείσιμο πάνω από τον ΕΚΜΟ 22 ημερών (πάνω από τις 291 μονάδες περίπου)... όσοι βέβαια δεν το έχουν κάνει με το άκουσμα της είδησης, άν δεν έχουμε στο μεταξύ μπει long με κλείσιμο ώρας πάνω από τον ΕΚΜΟ 19 υψηλών σε ωριαίο (περίπου στις 278-9 μονάδες), ή σε δίωρο με κλείσιμο κεριού πάνω από τον ΕΚΜΟ 8 υψηλών (περίπου στις 279-280 μονάδες) ή έστω με διάσπαση της πάνω γραμμής του τριγώνου στο 120λ και 60λ διάγραμμα (με αύξηση όγκου), αφού πιθανότατα κάποιοι θα "γνωρίζουν" πριν από εμάς.

 

vitalfinance
MetricTrade

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.